НОВИНИ


Вицепримиерът Златанова: Усвоили сме 38,23 от европейските средства към 15 октомври

12 5569 19.10.2013
Вицепримиерът Златанова: Усвоили сме 38,23 от европейските средства към 15 октомври

Няма опасност от спиране на европейски средства, програми, нито на проекти. Тъкмо напротив, трябва да кажем, че към 13 март имаме усвояване от 27,15%, а към 15 октомври то е 38,23%. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7.



По думите й договарянето и изпълнението на проектите е продължителен процес, а спечелените или загубени средства не са заслуга нито вина на едно-единствено правителство.

„Те са много добра тренировка по тиймбилдинг за българската политическа класа. Много са грозни тези спекулации с това политизиране, това монополизиране на европейските фондове. Факт е, че системите за управление и контрол на европейските средства в момента работят добре и работят и благодарение на активното, постоянно и настоятелно партньорство на Европейската комисия”, допълни Златанова.

Няма държава, която благодарение само на европейските фондове да е успяла да си набави икономически растеж, който е нужен. Давате си сметка, че това е въпрос, както казахте и вие, на преки чуждестранни инвестиции и на бизнес-климат. Давам си сметка, че това с бизнес-климата е задача и на правителството, в което аз участвам, каза още вицепремиерката.

Но европейските фондове имат своето място. Наскоро направихме в Брюксел едно сериозно представяне на постигнатото досега пред брюкселската аудитория, ако мога така да кажа. Знаете ли, това са стотици сгради, детски градини, санирани училища, университети. Това е софийското метро, на което се возят, без преувеличение, милиони граждани. Допринасят изключително за качеството на околната среда в столицата. Това са екоавтобуси и други транспортни средства, закупени за много български градове, които отново подобряват и транспортните услуги, и качеството на околната среда. Имаме повече от 100 000 българи, които са намерили работа благодарение на оперативните програми и подкрепени от Оперативна програма „Човешки ресурси”.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама