НОВИНИ


Плевнелиев: Никой вече не очаква нов месия на бял кон

39 5501 23.10.2013
Плевнелиев: Никой вече не очаква нов месия на бял кон
Булфото

Проблемите трябва да се решават стъпка по стъпка, каза още държавният глава Етикети месия на бял кон.Президентът Росен Плевнелиев откри дискусия с гражданите на тема „Ефективна и справедлива съдебна система”, под егидата на държавния глава в рамките на инициативата „Диалог с гражданите”.



Обещал съм - да бъда открит и да бъда полезен. България, през 2007 година, направи своя съзнателен избор да стане част от Европейския съюз. Вярвам, че всеки е имал възможност да посочи своята позиция, радвам се че сме днес тук, пред цялата нация, за да дадем възможност да се чуят думите на всеки. Българската съдебна система не е перфектна. Добрите резултати, които се случват, много често остават невидими. Надявам се този форум да не е единственият. Убеден съм, че в парламента, в Министерски съвет, в университетите и в други институции също ще започнат такива дискусии”, обясни Плевнелиев.

„Системата на правораздаване винаги е била обект на критики. Политиците декларират, че системата на правораздаване трябва да е независима, но когато дойдат на власт, се опитват да я направят зависима. Всеки в залата ще бъде чут, за да могат повече проблеми да бъдат поставени и решени. България е демократична държава. Има три фундаментални основи на демокрацията, това са системата на правораздаването, пазарната икономика и медиите”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че ни трябва силна съдебна система и тази система е нужна и на политиците. В съдебната ни система има много туморно отлагане. КС трябва да преосмисли поправката от 2008 година, в която обикновеното Народно събрание може да инициира промени в Конституцията, каза още той.

Николай Колев - Босия поиска думата и попита президента защо има делене в залата и защо винаги първите редове са запазени. Лично той е скъсал всички табелки, защото не може да има дискусия с гражданите и те да бъдат разделяни по този начин. "Защо делите нацията, г-н Президент? Единственото решение на проблема в съдебната система е свикване на кръгла маса на която да се дебатират проблемите на съдебната система", каза още той. След което си тръгна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама