НОВИНИ


Е. Бончева: Връщането на параграф 12 значи страх

11 5218 24.10.2013
Е. Бончева: Връщането на параграф 12 значи страх
Екатерина Бончева

Възстановяването на параграф 12 означава, че някой се страхува да се разбере до край размера на Държавна сигурност и колко са пострадали от репресивния апарат. Иначе няма да станат ясни още хора на високи позиции, които са сътрудничели на ДС, коментира по БТВ Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата.



Бончева добави, че за момента данните за закриване на комисията са слух. Всичко беше само слухове и само Сергей Станишев има позиция по темата. Иска ми се да го попитам защо беше приет този закон когато той беше на власт 2006 г. и когато преди година той попита кой нормален човек в България се интересува от досиета. Тя уточни, че в повдигането на темата за досиетата и дори закриването на комисията идва от ситуацията, че сега е било „бръкнато” в най-болезнената част на прехода – как е бил направен икономически.

Параграф 12 предвижда забрана на проверката за принадлежност към бившите тайни служби на бивши началници на отдел или на сектор във Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след средата на юли 1991-ва година. Той беше отменен от предишния парламент. Бончева заяви, че надява на разума на ДПС да спре връщането на параграфа. „ДПС инициираха закона преди време с тогавашното ОДС и техния електорат, етническите турци страдат най-много от този режим”, заяви тя. По думите й досега Комисията е установила принадлежност на общо 8600 души и са обявени 7600, тъй като починалите по закон не се обявяват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама