ПОЛИТИКА


Авторите на „Четвърта власт” да се гръмнат! Хуманно е.

34 12335 31.10.2013
Авторите на „Четвърта власт” да се гръмнат! Хуманно е.
Сериалът "Обир", Франция

Покрай студентските протести се роди едно наистина рационално предложение. И радикално по своята хуманност. То дойде от Съюза на нормалите артисти, Асоциацията на неизкушените продуценти и режисьори и Сдружението на пострадалите от българското кино зрители.



Към идеята се присъединиха и група граждани, които гледат филми без пуканки, заради стоматологични проблеми.

Предложението е следното.

 

Водещите фигури в създаването на сериала „Четвърта власт” по БНТ, начело с продуцентите Севда Шишманова и Найо Тицин, съпровождани от режисьорите Стоян Радев, Димитър Коцев-Шошо, операторите Антон Бакарски и Владимир Михайлов, следвани по петите от актьорите ултра звезди Христо Шопов, Деян Донков, Атанас Атанасов, Христо Петков и дузината мъждукащи звезди да съберат по десетина лева от човек и да си купят пистолет Feg AP. Оръжието струва 165 лв., патроните са по 30-40 стотинки – общо ще им излезе към 200 лв с два пълнителя.

 

За какво им е късоцевно оръжие? Добър въпрос.

Обясняваме.

 

Цялата тази бригада, кой знае защо наречена авторски колектив, се събира в някое кафене, апартамент на приятел или в държавния кабинет на Севда Шишманова в БНТ. Сядат удобно и си пускат незаконно изтегления от интернет френски сериал „Обир” (Braquo). Същата работа ще свърши и американският „Мост” (The Bridge). Гледат – може и само по един-два епизода, достатъчно е.

 

След това се подреждат в колона, като най-отпред застава, разбира се, г-жа Шишманова. Подават й пищова и се сбогуват с нея. Тя опира дулото в слепоочието си и си пръска мозъка.

 

След нея пистолета поема Тицин. С трепереща ръка, естествено, друга няма откъде да се вземе...

 

После идва ред на Шошо и т.н.

Последният оставя предсмъртно писмо, подписано от целия екип, в което пише:

„Мислете за нас, като за жертви на киноизкуството, до което не можахме да стигнем. Пътят бе стръмен, нямахме опит, а и обувките ни бяха неподходящи. Повечето от нас нямаха и талант, но това може да не го казвате на медиите, защото силно ще се затруднят да гадаят кои все пак са имали мъничко дарбица...”

 

Сериалът "Мостът", САЩ

 

Според инициаторите на предложението това е една финансово поносима възможност да се излезе от сговнясаното положение с излъчването на сериала „Четвърта власт”.  Досега всички опити на зрители да си помогнат с „Имодиум” и „Лопедиум”  след гледане на сериала се били провалили, което довело до трайно обезводняване и невъзможност да се излиза от къщи.

Хуманизмът в идеята е очевиден: поправяш грешка за няколко милиона с решение за 200 лева. Изглежда напълно справедливо.

И е такова!


Джефри Арчър-of


P.S. Защо текстът е в рубриката „Политика”? Защото става въпрос за политика, провеждана от ръководството на БНТ. Националната телевизия се издържа с бюджетни средства. Те са над 70 млн лв. Директорът Вяра Анкова настоява за поне 100 млн лв. Приходите на телевизята са около 7 млн лв. Рейтингът на сериала е гробовен – 3,4% гледаемост. Бюджетът на „Четвърта власт” е 2 181 440,80 лв., което означава 181 786,73 лв. на епизод. Тези пари са на българските данъкоплатци и когато се харчат за семки и бонбонки – това е политика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама