НОВИНИ


Дадоха символичен старт на "Южен поток"

18 5797 31.10.2013
Дадоха символичен старт на "Южен поток"

„Можем да дадем условен старт на проекта „Южен поток". Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата в Министерски съвет с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Миллер. Тя продължи повече от 4 часа и не бе открита за медии.



„Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят. В съвсем добронамерен стил двете страни продължиха по-дълго разговорите от очакваното. Важното е краят да е добър Струва ми се че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект – Южен поток. Специално за нашата страна това е вероятно най-големият проект на нашата територия. Гледаме на този проект като изключително важен", каза премиерът пред журналистите.

„Ще продължим да съдействаме за реализацията на този проект. Когато кабинетът встъпи в длъжност, коментирахме закъсненията на проекта до този момент. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта, който беше няколко пъти коригиран в миналото. Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни",каза още Орешарски по повод символичното стартиране на „Южен поток".

На видео конферентна връзка в МС бе показано започването на строителството на проекта „Южен поток". Край монтанското село Расево бе направена символична първа заварка в българската част на трасето на газопровода. Строежът на „Южен поток" стартира с изграждането на компресорна станция в землището на селището. Стандарт Нюз припомня, че това е първият етап от проекта за газопровода на българска територия.

Областният управител на Монтана Анатолий Младенов каза: "Официално е даден стартът на изграждането на "Южен поток", чиято обща дължина на българска територия е 540 км".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама