НОВИНИ


Братя Галеви скрили конюшна за 300 бона

12 5334 01.11.2013
Братя Галеви скрили конюшна за 300 бона

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество откри таен имот на братя Галеви в кочериновското село Боровец. Там е била базирана тяхната конна база, която се разпростира върху 11 дка земя. В миналото имотът е бил на селското ТКЗС.



По документи елитната конюшна, оценена на 300 000 лв., е собственост на офшорната фирма „Макса лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови, чийто пълномощен управител е счетоводителката на Пламен Галев и Ангел Христов - Христинка Ангелова, съобщи struma.bg.

Ангелова е обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от братя Галеви, и пране на пари в размер на 35,5 млн. лв. Нейната триетажна къща и магазин на ул. „Ерусалим" в Дупница са запорирани. Под съдебна възбрана вече е и разкритата конна база.

Специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов, че са създали престъпен картел с цел превеждане на суми в чужбина чрез използване на фалшиви документи и пране на пари в особено големи размери. Той е действал от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на страната. Извършени са парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай на обща стойност 35 515 628,40 лв. Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като са в неизвестност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура счетоводителката Христинка Ангелова е с мярка „парична гаранция" от 5000 лв., а на другия участник в групата Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение „подписка". Комисарите от КОНПИ продължават издирването и на други имоти в региона, чиито собственици в сянка са братя Галеви.

Припомняме, че в Окръжен съд - Кюстендил се гледа делото за конфискация на техните имоти, оценени за 4 250 189 лв. Под съдебен запор са не само недвижими имоти, но и пари от банкови сметки на бившите барети, както на техните съпруги и фирмите им. Пламен Галев участва като съдружник в 11 фирми, а Ангел Христов - в 12, като двамата са представители и управители на българските клонове на две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, и на трета - на Британските Вирджински острови.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама