ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 5 юни

0 4054 04.06.2008
Пресата на 5 юни

Вестниците пишат за това как ЦСКА повлече Кремиковци; за замразеното ни членство в ЕС-равно на ядрен взрив; за света, който ще ни се завие от парите за Околовръстното; за проверките на матурите през пръсти.


ЦСКА повлече Кремиковци, информира Стандарт.

Скандалът около ЦСКА повлече и “Кремиковци”. Акциите на комбината, които се търгуват на борсата, се срутиха с близо 30 %. Те паднаха главоломно ден слад като “армейците” бяха изхвърлени от евротурнирите заради борчове. Основният виновник за гафа и клубен президент Александър Томов е член на заводската управа. След като закопа 60-годишен тим, затрива и комбината, коментираха акционери. Те се заканват да последват примера на феновете, които се опитаха да линчуват Томов. Във вторник отново стана ясно, че “Кремиковци” неизбежно ще мине през фалит преди продажбата. Така борсовата сряда започна с масова продажба на акции. В четврътък се очаква нов срив, който ще обезцени книжата на компанията с още 30 %.

Държавата да наложи футболен борд за ЦСКА, предлага 24 часа.

ЦСКА трябва да оцелее и това го искат дори враговете на клуба. Държавата трябва да помогне спешно. Би могла да вземе ЦСКА под попечителство, тъй като клубът явно е неспособен да се самоуправлява. Това би бил футболен борд по подобие на валутния борд, който спаси България от виденовизма. Начело на борда може да застане Весела Лечева, председател на ДАМС и междудругото собственик на базата на ЦСКА. В борда може да влезе и представител на “червените” фенове, които са готови да изкупят отбора, както и министър Николай Цонев, министър на отбраната, тъй като войската бе родителят на “червения” клуб преди 60 години. Ако това не стане, ще се стигне до социален взрив, пред който щурмът на парламента през 1997 год. би изглеждал като подобие на реалността.

Замразеното ни членство в ЕС равно на ядрен взрив, сравнява Дневен Труд.

Замразяване на членството на България в Европейския съюз ще е равносилно на натискане на ядреното копче. Това заяви шефът на либералите и демократите в Европарламента Греъм Уотсън, след среща със зам.-председателя на ДПС Касим Дал. “За да се стигне до замразяване на членството на която и да е държава, нещата в нея трябва наистина да са много зле”, каза Греъм Уотсън. Той обаче посочи, че не разполога с вътрешна информация за готвения в Европейската комисия доклад за България.

Гагаузов: Свят ще ви се завие от парите за Околовръстното, цитира Дневник.

Оскъпяването в пътното строителство след сключен договор е на път да достигне нов връх. Цената на първите 4.5 километра от разширението на Околовръстното шосе ще поскъпне два пъти и половина до рекордните 100 млн. лв., стана ясно от обясненията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той съобщи, че ще поиска от бюджета още 60 млн. лв. за изграждането на отсечката между „Симеоновско шосе“ и бул. „Черни връх“. Разширението беше спечелено след търг от обединение „Юг“ с основен участник „Главболгарстрой“ на цена от 39.2 млн. лв., или 4.3 млн. евро на километър. Заради сложността при изграждането километър от пътя ще струва два пъти по-скъпо от строителството на магистрала „Тракия“.

Българските авиокомпании вече свободно ще летят и до САЩ, оповестява Пари.

Българските авиокомпании ще може да летят свободно и до САЩ, съобщи Захари Алексиев, който оглавява Глава дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация. Според него до няколко седмици се очаква да пристигне официалното писмо от Американските авиационни власти (FAA), че тази забрана ще отпадне.Последната проверка на американските експертите е показала, че страната ни вече отговаря на критериите на безопасност и може да премине от категория Б в категория А, което означава по-високо ниво на сигурност. Токът за индустрията скача с 30% Най-малко с 30% ще поскъпне цената на електроенергията, която НЕК продава за индустриалните потребители, ползващи високо напрежение. Това каза изпълнителният директор на енергийната компания Мардик Папазян пред парламентарната енергийна комисия. Причината за драстичното увеличение се дължи на поскъпването на електроенергията от централите, които продават ток на НЕК. По думите на Папазян новите цени ще ударят най-силно битовите потребители и корпоративните клиенти на НЕК.

“Музикална полиция” погва хотелите по морето, информира Новинар.

Музикална полиция" погва собствениците на хотели и ресторанти по морето. Екипи на икономическа полиция и на културното ведомство ще правят проверки затова дали музиката, която свири в заведенията, е с платени авторски права. Музикалната полиция се опира на Закона за авторските права, който казва, че може да се пуска музика по заведения само, ако е платена такса за това. Таксата се плаща на лицензираната от държавата организация, която държи авторските права на създателите на музика и техните изпълнители - “Музикаутор”. Така при проверките хотелиери и ресторантьори трябва да покажат, че компанията вече им е събрала лептата за свирене и пеене. Не стига, че плащаме на оркестъра, а ни и глобяват, жалваха се хотелиери пред "Новинар".

2 седмици след началото на скандала в МО: Трето дело за военните заменки, четем в Монитор.

Прокуратурата образува трето дело за нарушения във военното министерство, съобщи главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Делото е за злоупотреби в дружеството "Воинтех". Материалите за закононарушенията са били събрани по първото дело, образувано от Софийската военно окръжна прокуратура срещу военнослужещи за заменките и продажбата на военните имоти. Материалите срещу дружество "Воинтех" са били отделени и са изпратени за образуване на отделно производство в Софийската градска прокуратура. Там миналата седмица е образувано дело и срещу цивилните лица от Министерството на отбраната, участвали в заменките, по което се проверяват четиримата последни министри на отбраната. Той съобщи също, че представители на Еврокомисията са посетили Софийската градска и военната прокуратура и са се интересували от развитието на делата, образувани след скандала в МВР. Злоупотребите с военно имущество за над 10 милиона лева се разследват от Софийската военноокръжна прокуратура. Предварителната проверка е образувана срещу началника на Военната академия ген.-майор Евгени Манев и подполк. Димитър Ватралев, който е зам.-шеф на финансите на Сухопътни войски. Третото разследване, започнато от военните прокурори, е срещу неизвестен извършител и е за нарушения при продажба и разпореждане с военни имоти, които довели до щети за Министерството на отбраната в размер на около 10 милиона лева. Военното обвинение проверява ген.-майор Манев за неизпълнение на служебни задължения и злоупотреба със служебно положение при ремонти в академията, които довели до щети от около 130 000 лева. Зам.-шефът на финансите на Сухопътните войски подполк.Ватралев ще отговаря на въпроса за превишаване на власт при сключване на договори за покупка на компютърни конфигурации. Според проверяващите от Сметната палата и военното ведомство в резултат на негово разпореждане са настъпили щети за Министерството на отбраната в размер на около 35 000 лева. 

ДДС няма да бъде намален през 2008-а, съобщава Дума.

В рамките на тази година трудно може да се мисли за намаляване на ДДС. Това заяви премиерът Сергей Станишев вчера. Според него всяка икономическа мярка трябва да бъде премислена внимателно, защото трябва да се отчете как това влияе върху постъпленията в държавния бюджет. Премиерът заяви още, че правителството ще търси всички законови възможности в рамките на правомощията си да гарантира стабилността на доходите на хората и тяхното нарастване. Станишев посочи, че ще разговаря с министъра на икономиката Петър Димитров за анализа на състоянието на цените и нивата на инфлацията и за това какви мерки могат да се предприемат от правителството, което внимателно наблюдава тези процеси. Според премиера министърът на икономиката би трябвало да разговаря и с ДКЕВР за цените на тока и за тяхната обоснованост.  

Проверяват матурите през пръсти, разучил е Монитор.

Учители претупват проверката на матурите по български език и литература в стремежа си да прегледат повече писмени работи. Причината е, че за всеки коригиран тест са им обещани по два лева от Министерството на образованието, разкриха проверяващи пред "Монитор". Всички матури се четат от близо 700 преподаватели от цялата страна на тайно място в София, което до вчера не беше известно. Екип на "Монитор" откри, че "секретната" проверка се извършва във Висшето строително училище "Любен Каравелов", което се намира на улица "Суходолска" в покрайнините на столицата. "Ние проверяваме по две, максимум три папки с матури на ден. Всяка една от тях съдържа по 30 теста. Трудно ни е да проверяваме повече работи, защото тогава бихме ощетили децата. Не може да бързаш и да четеш през пръсти и в същото време да си обективен" - коментираха пред "Монитор" трима независими един от друг учители от различни градове. И тримата обаче разказаха за техен колега, който се хвалел как е коригирал 7 папки с матури и си е докарал около 400 лв. само за ден. Колко работи ще бъдат проверени, зависи от това как са се представили учениците. Ако учителят случи на папка, в която повечето от тестовете са на отличници, няма да може да прочете повече от 30 работи. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама