НОВИНИ


Депутатите без заплата, ако отсъстват

5 4723 05.11.2013
Депутатите без заплата, ако отсъстват

Oставаш без депутатска заплата при три неизвинени отсъствия в парламента. Това е едно от предложенията за промени във вътрешния правилник на Народното събрание, изготвени от партия „Атака”.



Работата на народните представители е като всяка друга и ако не ходиш да се трудиш, не получаваш възнаграждение за това, коментира Николай Александров  от "Атака" в студиото на ТВ7. По негови думи оправданието на редица депутати, че отсъстват, тъй като работят в избирателните си райони, е неадекватно, тъй като при желание, могат да се избират дни, в които няма пленарни заседания.

Към момента, ако един депутат изобщо не се явява на работното си място, той пак получава месечно възнаграждение в размер на 800 лв. Част от предложенията са орязване с до 1/3 на т. нар. "представителни" допълнителни средства, които получава всеки депутат месечно.

Няма механизми за проследяване на това дали и колко работят народните представители извън пленарната зала, посочи Александров. Именно поради тази причина тяхното присъствие трябва да е задължително на заседанията на Народното събрание.

Филип Попов, от Коалиция за България, обаче е на мнение, че не е достатъчно един депутат да се регистрира с присъствие в парламента, той трябва да бъде и активен и да взема участие в дискусиите. Така той действително ще изпълнява работните си задължения.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама