АРТ ДЖУНГЛА


Стоянович уволни директорския борд на НДК

0 6561 06.11.2013
Стоянович уволни директорския борд на НДК

Министърът на културата Петър Стоянович смени целия състав на Съвета на директорите на Националния дворец на културата, съобщи "24 часа" като се позова на министерска заповед от 4 ноември.



Стоянович потвърди пред БНР смяната и я обясни с "натрупване на плашещи разходи" за милиони левове, които поставили него, министерството и българската държава пред доста сериозни проблеми. Министърът уточни, че става дума за натрупване през годините, а не само за една-две.

Първата задача на новия борд е да направи пълна финансова ревизия, а след това ще има и преглед на творческата дейност на НДК, каза Стоянович.  

С неговата заповед се прекратяват договорите за управление на Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров. Те ще получат обезщетение от три месечни заплати, но без да се освобождават от отговорност.

Митко Тодоров, Радка Петрова и Стоян Стоянов са назначения на министъра на културата по времето на ГЕРБ Вежди Рашидов, а останалите в екипа бяха назначени преди това, докато НДК беше под шапката на Министерството на финансите. Преди ден от държавното дружество разпространиха съобщение, че през 2012 г. са реализирали оперативна печалба, а отрицателният финансов резултат се дължи единствено на начислените провизии.

Промените в управлението на НДК  започнаха през 2011 г., когато тогавашният финансов министър Симеон Дянков смени дългогодишния директор на двореца Христо Друмев и преобразува комплекса в ЕАД вместо "творческо-стопанско обединение", под каквато форма то съществуваше в продължение на десетилетия.

Новите шефове са Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова, Пени Раева. Раева е била заместник на Христо Друмев, а сега ще е изпълнителен директор.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама