СВЯТ


Белгия започва разследване за шпионаж срещу премиера

0 5437 06.11.2013
Белгия започва разследване за шпионаж срещу премиера
Елио Ди Рупо

Съдебните власти в Белгия започват безпрецедентно разследване - за шпионаж срещу министър-председателя, съобщиха местните медии. Разследването е било открито в края на октомври след подадена жалба от премиера Елио Ди Рупо.



Ще бъдат търсени виновниците за два случая на проникване в информационните системи, използвани от Ди Рупо - за кражба на паролата на електронната му поща миналата година и за открития наскоро вирус в компютърната мрежа на кабинета на премиера. Отбелязва се, че откритият вирус е бил сложен, давал е достъп на пиратите до данни от поразените компютри и е действал от години. Допълва се, че вирусът, засегнал компютрите на администрацията на министър-председателя, е сходен със зловредната програма, открита преди година в Министерството на външните работи.

Медиите поясняват, че вирусът, поставен в машините, ползвани от апарата на външния министър, е изпращал на своите създатели пълните данни от всички комуникации на ведомството. Предполага се, че така електронният шпионаж е предоставял за неопределено време пълен достъп на неизвестните извършители до всички комуникации от вътрешната информационна мрежа на министерството, включително поверителните съобщения към и от задграничните мисии на Белгия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама