НОВИНИ


Станишев дава рамо на Шулц за мястото на Барозу

21 6873 06.11.2013
Станишев дава рамо на Шулц за мястото на Барозу
Сергей Станишев БСП

Ръководството на ПЕС утвърди кандидатура на Мартин Шулц за президент на ЕК на заседание на Президиума в Брюксел, председателствано от президента на партията Сергей Станишев.



"ПЕС бе първата политическа сила в Европа, която настоя всяка една партия да излъчи собствена кандидатура. Ние бяхме първите, които го предложиха и първи обявяваме нашата кандидатура", заяви Сергей Станишев.

"Подкрепям кандидатурата на Шулц, защото той е истински европеец, умее да води битки и многократно е помагал на България", коментира още той и подчерта, че България е заинтересована от това Шулц да бъде председател на ЕК, защото според него това ще означава отворени врати за страната ни.

В писмо до президента на партията и членове на ръководството й, Шулц заяви своята готовност да се бори за ръководство на Европа, което да защитава интереса на всички европейци и да говори от тяхно име със силен глас.

Като основен проблем, с който трябва да се справи Европа, той посочи високите нива на безработица, тъй като почти 27 милиона европейци са безработни, 80 милиона са под прага на бедността, а 24% са социално изключени. "Най-шокиращото е, че 5,5 милиона млади европейци са безработни. Единственият начин да преоткрием европейския проект е като върнем надеждата обратно при младите хора, надежда в собственото им бъдеще и вяра в политиката. Нашето политическо семейство постави борбата срещу младежката безработица на картата и то се бори за европейската младежка гаранция", пише още Шулц.

По думите му, политическото семейство на ПЕС винаги се е противопоставяло на безогледните строги икономии и е успяло да получи Пакет за икономически растеж и работни места. "Ние спечелихме тези битки, защото действахме като едно семейство. През целия ми политически живот се борех за една мирна, социална, честна и свободна Европа. Сега искам да се боря заедно с всички вас. Готов съм, ако бъда избран, да водя предизборна кампания с всички социалисти и демократи в Европа", се казва още в писмото.

През следващите няколко месеца Шулц ще посети и ще проведе разговори със социалистическите и социалдемократически партии членки, преди официално да стане общ кандидат на Конгреса на партията на 1 март.

На Президиума бяха взети и няколко други решения: Конгресът на ПЕС, преди европейките избори, да се проведе на 01.03.2014г. в Рим и партиите членки на ПЕС да се явят на изборите през май с цел да се превърне в най-голямата група в ЕП.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама