ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 6 юни

0 3679 05.06.2008
Петъчната преса на 6 юни

Вестниците пишат за това как Томов лъжел и Митал, и Жеваго за милиони; за премиера, който слага ухо на подслушването; за надвиснал мониторинг и за еврофондовете; за водата в замразено пиле.


 

Наш човек в ЦСКА разкри сензационно за "Новинар": Томов лъжеше и Митал, и Жеваго за милиони, разкрива Новинар.

След като източи милиони от ЦСКА и доведе тима до безпрецедентен срамен крах, Томов хвърли оставка и си вдигна чукалата от "Българска армия". Вчера политикът упълномощи спортния директор Емил Костадинов да движи клубните дела до провеждането на Общо събрание на акционерите в близките дни и пусна поредната абсурдна декларация. В нея хем твърди, че всичко е продукт на външен заговор, хем поема цялата вина и признава за вътрешноведомствени грешки. С помощта на свои източници в клуба обаче "Новинар" успя да разкрие схемата, по която Томов е източвал ЦСКА и е манипулирал Прамод Митал и кандидат номер 1 за акциите - Константин Жеваго. Цялата дестабилизация на "армейците" била прецизно планирана и част от по-грандиозен план на измамника, който целял да изнудва за пари няколкото банки кредитори и двамата милионери.

Феновете вдигат бунт, предрича 24 часа.

Агитката на ЦСКА ще свика грандиозен митинг пред Народното събрание този уикенд, ако държавата не се заеме с футбола. Това стана ясно, след като вчера УЕФА окончателно отряза “червените” от Шампионската лига. Другият изхвърлен от отбор е португалският "Порто". Освен това УЕФА иска те да са аматьори наесен, защото тапията за евротурнирите и за вътрешното първенство е една. Цели 48 часа след най-големия срам, сполетятл българския футбол, Александър Томов хвърли оставката си и напусна ЦСКА Управлението на клуба е прехвърлено на Емил Костадинов. Бившият вицепремиер отново се опита да прикрие своята немарливост по уреждане документите на клуба, като дори намери политически интереси. Мнозина му били завидели на популярността след 31-ата титла на отбора и заради това го атакували. “Направихме всичко възможно”, бе отговорът му на въпроса на “24 часа” защо, след като е знаел два месеца преди окончателното решение на лицензионната комисия, не е предприел мерки за изчистването на проблемите. Без лицензионната тапия на първо четене са били още “Левски”, “Литекс”, “Локо” (Сф), “Локо” (Пд), “Спартак” и “Беласица”, но бързо си оправили документите. Томов напрви и поредната си декларация. Решението на УЕФА и перспективата дербито да е с “Левски” (Елин Пелин) вбеси и без това изнервените ултраси на “червените”. Част от най-войнствено настроените обявиха, че няма да допуснат “Левски” да играе мача си от третия предварителен кръг на Шампионската лига в София. Според тях това трябвало да бъде техният любим отбор, завършил първенството с 16 точки аванс пред "Левски".  

Премиерът слага ухо на подслушването, установява Монитор.

Премиерът Сергей Станишев поема в свои ръце контрола върху подслушването, научи "Монитор". Той ще назначава шефа на агенцията по използването на специалните разузнавателни средства, в която ще бъдат обединени досегашните структури ДОИ и ДОТИ. Около тази поправка в Закона за МВР се обединиха депутатите от вътрешната парламентарна комисия. Информацията бе потвърдена пред вестника и от вътрешния министър Михаил Миков. Директорът на бъдещата агенция ще се назначава именно по негово предложение. Макар безрезултатно депутати са лансирали идеята президентът да поставя шефа на институцията за контрол върху оперативната информация. НДСВ не успя да наложи мнението си, че не вътрешният министър, а ръководството на агенцията трябва да разпорежда използването на СРС. Според жълтите депутати МВР е само един от петте поръчители на СРС и няма логика цялата информация около разработките да минава през силовото ведомство. По думите на депутата от НДСВ Минчо Спасов, който е шеф на вътрешната комисия, по този начин се отваря възможността за злоупотреби с подслушването в държавата. "Въпреки че правото за разписване на СРС остава при вътрешния министър, през шефа на агенцията ще минава цялата оперативна информация. Така на практика се отваря още едно кранче за изтичане на информация", обясни пред "Монитор" Минчо Спасов. Според парламентаристи достигането на оперативна информация до разработвани от спецслужбите лица се е превърнало в практика у нас. 

Надвисва мониторинг и за еврофондовете, съобщава Дневник.

Европейската комисия може да въведе още един механизъм за наблюдение на България като засили допълнително контрола върху управлението на еврофондовете. Затова настояват експерти към институцията, които работят върху юлския доклад за наблюдаваната от Брюксел сфера на правосъдието и борбата с корупцията и с организираната престъпност. Това научи "Дневник" от източници в Комисията, запознати с подготовката на доклада. Ако експертите успеят да убедят политиците, през юли София ще бъде "санкционирана" с още една мярка, каквато не е прилагана към друга държава-членка на ЕС. В четвъртък срещу страната започна поредна наказателна процедура. Този път тя е заради заради екомрежата "Натура 2000" . Причината да се заговори, макар и още неофициално, за механизъм за наблюдение на управлението на еврофондовете е, че Комисията е изправена пред нов натиск от страните-членки и най-вече от Франция, която ще поеме председателството на Европейския съюз в началото на юли. "Старите" в ЕС очакват от Брюксел да покаже, че няма да допусне в България да продължат злоупотреби с парите на данъкоплатците. Някои от тях, които отдавна настояват за финансови санкции срещу България, оказват чрез Франция натиск върху комисията за твърд тон и по-строго наблюдение, каза дипломат от Съвета на ЕС.

Брюксел все пак започна процедура заради "Натура", четем в Дневник.

След половингодишно отлагане Европейската комисия започна в четвъртък наказателна процедура срещу България заради екомрежата "Натура 2000", съобщиха официално от комисията. Причините са недостатъчните мерки за защита на хабитатите на дивите птици и фактът, че шест от нотифицираните зони са значително орязани. Става въпрос за Централния Балкан, поречието на река Лом, нос Калиакра, Рила, Пирин и Западните Родопи. Експерти от комисията бяха категорични, че Брюксел има достатъчно информация за нерегламентирана строителна дейност и икономически интереси в тези райони. Министерството на околната среда и водите  заяви, че няма да допусне съдебна процедура срещу България. Представители на природозащитни организации пък коментираха, че това е едва първото предупреждение на ЕС заради мрежата и поискаха Национален парк "Рила" да включи и териториите, орязани от "Натура" заради ски проектите. 

330 училища хлопват врати, съобщава Дневен Труд.

Вратите на 330 училища ще хлопнат наесен. Затварянето им е поискано от общините и е част от общата програма за оптимизация на образователната мрежа. В тези учебни заведения няма достатъчно деца, съобщиха вчера от просветното ведомство. А малчуганите, които сега са в тях, вече ще учат в по-големи учебни заведения. Близо 2000 педагози и още 1000 души непедагогически персонал ще останат на улицата, обявиха от трите учителски синдиката. Според тях броят на затворените училища щял да е 400. Няма да има такива съкращения, тъй като част от учителите излизат в пенсия, а други ще работят в средищни училища, казаха от просветното ведомство 

115 млн. за най-хубавото място за живеене, предсказва 24 часа.

60 декара на гара “Пионер” в София се обявяват за продан тези дни, каза транспортният министър Петър Мутафчиев вчера. За парцела в Дианабад ще се наддава от 115,3 млн. лв., съобщи шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев. Основното му предимство е, че е окрупнен, близо е до парк и е на булевард с достъп до централната градска част, околовръстното и Витоша. Подходящ е за жилищен комплекс с магазини и офиси. 

5000 лева глоба за фас на улицата, предупреждава Новинар.

5000 лв. ще бъде наказанието за пушачите, които хвърлят фасовете си на улицата, съобщи за “Новинар” столичният зам.-кмет по сигурността Юлия Ненкова. Санкцията е предвидена в новата наредба за обществения ред, която предстои да бъде приета от общинарите до края на годината. "Напоследък все по-често виждаме стопени контейнери за смет или горящи отпадъци в тях. Това е резултат от неизгасените цигари, както и на други огнеопасни предмети, които хората изхвърлят", твърди Ненкова. С тази разпоредба служителите на Столичния инспекторат и на Столична дирекция “Полиция” ще могат да налагат по-сурова санкция на нарушителите. Забранява се още продажбата на пиротехнически изделия, хвърлянето на бомбички и други пожароопасни стоки на места като стадиони, спортни зали, увеселителни заведения, училища. Глобата отново е 5000 лв. 

10 000 учители и служители аут от просветата, съобщава Монитор.

10 000 учители и служители в училищата трябва да бъдат съкратени през следващата учебна година, за да получат преподавателите обещаната от правителството заплата от 650 лева. Тази теза защитавали чиновниците на финансовия министър Орешарски по време на последните разговори със синдикатите, обяви вчера Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СУБ). Общо 3 хил. души ще бъдат съкратени от системата на образованието до 13 септември 2008 година. 2000 от уволнените ще бъдат учители, а 1000 души са от непедагогическия персонал. Данните изнесе Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители при съвместно изявление на трите учителски синдиката. Профсъюзите обаче работят по програма "Оптимист", която се финансира от Министерството на труда и социалната политика, за преквалификация на съкратените. 300 от уволнените ще бъдат насочени към педагогически длъжности в средищните и защитените училища, а останалите - към други подходящи позиции в социалната сфера. По време на преговорите с правителството Янка Такева отбеляза, че за 2009 година синдикатите искат заплатата на работещите в сферата на образованието да се увеличи на 2 пъти с по 20 на сто и да бъдат отпуснати по 50-60 лв. от бюджета за ваучери за храна. 

Руски наплив за наши визи, описва Дума.

Руските туристи, които искат да изкарат ваканцията си в нашите курорти, нощуват пред българското консулство, за да получат български визи. Хората идвали в четири сутринта, за да са първи, или пък спели в колите си. Руските медии алармираха за сериозни проблеми в последните дни с оформянето на визи. С 54 на сто са се увеличили кандидатите за визи в Русия. Според руските сайтове българското посолство не се справяло с “наплива” на руски туристи. По думите на зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев проблемът идвал от това, че руските туроператори не използвали ефективно новата on-line система за кандидатстване за български визи. Няма да има провал на лятната почивка на руските туристи у нас, увери вчера той и допълни, че вече са изпратени допълнително 4 служители, а в понеделник ще заминат още двама. 

НДСВ: Катаджиите с до 20 лв. в джоба, пише Дневен Труд.

Докато са на работа катаджиите и граничните полицаи да нямат право да носят повече пари от предвидените “дневни” в наредбата за командировките. В момента те са 20 лв., ако командировката е с преспиване и 10 лв., ако не е. Това е едно от предложенията на НДСВ за промени в Закона за МВР, което предизвика напрежение в редиците на властта вчера. Втората спорна идея на жълтите е пътните полицаи да правят проверки само в обхвата на видеокамера. Такава е практиката против рушветите в САЩ. БСП и ДПС обаче не са съгласни. Депутати от движението и някои социалисти дори заплашваха, че няма да подпишат проекта за промени в МВР, ако предложенията на НДСВ бъдат записани в него. Царистите обаче щели да оттеглят подкрепата си от промените, ако идеите им не фигурират. За да се доизчистят недоразуменията, внасянето на закона в парламента бе отложено за днес. 

До 300 г вода в замразено пиле, претегля Дума.

Почти на всеки се е случвало, след като размрази пиле, да установи, че от него остава чаша вода - по 200-300 г, която иначе е платена на цената на килограм пилешко. Друг проблем е влаганото в колбасите на вносно евтино и нискокачествено месо, което всъщност било заготовка от най-калпавото - включително кости, кожа и хрущяли, което остава от пилето. Цената на килограм такова месо върви между 40 и 50 евроцента, а цените на колбасите започват от 4-5 лв. Такова се слагало дори в кюфтетата и кебапчетата. Това алармира вчера шефът на Съюза на птицевъдите в България проф. Борис Стоименов. Браншът е пред колапс и много от производителите в момента работят на загуба. Причините са постоянно нарастващите цени на смесите, с които се хранят птиците, необходимостта от инвестиции, предпочитаното от преработвателите вносно месо, както и падането на изкупните цени на яйцата, за сметка на повишаващата се себестойност на продукцията заради световната икономическа криза. Разходите им само за фуражни смеси от миналата година, когато са били като дял 56 на сто, сега са са достигнали до 71%. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама