НОВИНИ


Георги Първанов: Дайте бързо зелена светлина на АЕЦ "Белене"

29 5091 10.11.2013
Георги Първанов: Дайте бързо зелена светлина на АЕЦ "Белене"

"Ако ние, своевременно, бързо не решим въпроса, тоест не дадем ход, „зелена улица” на новата ядрена централа „Белене”, наистина ни чака един енергиен микс, който няма да е добър, с оглед на бъдещата цена и за потреблението и за бизнеса. Така, че друга алтернатива няма."



Това каза Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, пред журналисти в Плевен, на дискусия на тема: „За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет” АЕЦ "Белене" е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Обявената буквално в последните дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива строителството на „Белене”, и ще видите, че това продължава да е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Аз не случайно завърших своето заключително слово с тезата, която е и призивна, няма време!", подчерта Георги Първанов.

На дискусията в Плевен са били формулирани теми, по които българското общество, българските политици, могат да се обединят, с една работеща, консенсусна позиция, смята той. "Позиция, която е професионално, експертно издържана, е за ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката", добави той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама