БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Лицензът на ЧЕЗ спасен

6 5345 14.11.2013
Лицензът на ЧЕЗ спасен

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение да прекрати процедурата, която започна преди няколко месеца, за отнемане лиценза на "ЧЕЗ Електро България".



Това става ясно от решението, публикувано на сайта на регулатора. Решението е взето на закрито заседание на ДКЕВР вчера, 13 ноември. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд 14-дневен срок.

„Нарушенията на Закона за енергетиката, въз основа на които са предприети действия за отнемане на лиценза на „ЧЕЗ Електро България“ АД, не оказват влияние върху непрекъснатото и сигурно електроснабдяване на клиентите“, пише в документа.

За да прецени комисията дали тези нарушения ще доведат освен до административно-наказателни последици и до отнемане на лицензията по реда на закона, следва да се тръгне от правната природа на отнемане на лицензия, която е вид принудителна административна мярка, пише още в решението.

Като такава тя следва да съответства на тежестта на извършеното нарушение. То не може да засяга права и законни интереси по-големи от необходимото за целта, за която решението се издава, и да причини вреди, несъвместими с преследваната цел. (чл. 6 от Административно-процесуалния кодекс).

Въз основа на извършения от ДКЕВР анализ регулаторът счита, че нарушенията на дружеството, в тяхната съвкупност, не могат да обосноват необходимостта от отнемането на лицензията на „ЧЕЗ Електробългария“ АД от гледна точна на критериите на закона за енергетиката.

Процедурата по отнемането на лиценза започна на 19 февруари. За отнемането на лиценза се заговори, когато регулаторът установи, че компанията е подавала по-ниско напрежение от допустимото в някои региони.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама