НОВИНИ


Адвокати на „Килърите” искат Цветан Цветанов в съда

8 6133 19.11.2013
Адвокати на „Килърите” искат Цветан Цветанов в съда
Булфото

Делото „Килърите”, което се гледа във Варненския апелативен съд, започна с разискване на здравословното състояние на подсъдимия Янко Попов. Според неговия адвокат той не се е възстановил след прекаран исхeмичен инсулт, тъй като в ареста няма необходимите условия за това. Именно поради тази причина защитникът поиска „домашен арест” за клиента си.


 

Бившият хижар е подал  молба да бъде изменена мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. На първа инстанция бе осъден на 17 години затвор за това, че участвал в убийството на Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г. в Шумен. 

 

Варненският апелативен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на Янко Попов. Според въззивната инстанция в заключението на експертите се посочват три стари заболявания на Попов, които са от преди задържането му под стража. Според съда и трите заболявания имат стандартно абмулаторно лечение и няма нови обстоятелства, свързани със здравето на подсъдимия, които да налагат изменение в по-лека на мярката му за неотклонине.

Делото продължи с представяне на писмени доказателства, свързани с твърдения, направени от подсъдимите.  Сред тях е справка за актуалното състояние на фирма „Емпайер ООД”, създадена през 2006 година. Съдружници в нея са съпругите на Петър Стоянов и на Янко Попов. Това доказателство се представя, за да обори твърденията на двамата подсъдими, че се познават след 2009 година. 


Защитата на Петър Стоянов поиска от съда отвода на прокурор Ася Петрова. Освен това настоя да се назначи нова съдебно-счетоводна експертиза, която да установи дяловете на Емил Кюлев и на другия подсъдим Георги Вълев в „Тракия банк”. Според адвокат Беров тази експертиза ще  изясни взаимоотношенията между Кюлев, Вълев и убития Румен Рачев.

Адвокатите на Стоянов поискаха от съда оперативните разработки по делото „Килърите” и тази  за смъртта на Румен Рачев. Те изискваха да се призове бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да представи доказателства, че Петър Стоянов е убил Юри Галев. 


Защитата поиска също бившият вицепремиер да изясни срещал ли се е със Стоянов във Варна и за какво са разговаряли. Освен това те настояваха да се изясни водил ли е разговори със свидетели по процеса за взаимоотношенията между Георги Вълев и „ДЗИ Банк”; имало ли е по делото СРС-та, с които е събирана информация не само за подсъдимите.

 

 

 

,


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама