НОВИНИ


Газ от "Южен поток" потича за България през 2015 г.

10 6823 19.11.2013
Газ от "Южен поток" потича за България през 2015 г.

През 2015 г. България ще получава газ по тръбопровода "Южен поток", съобщи Александър Сиромятин, зам.-шеф на отдела за управление на проекти в "Газпром", на конференция в Будапеща, организирана от руската компания. Очакваните приходи за 2013-2043 г. от "Южен поток" се равняват на 2,8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета на държавата ни. Това каза при старта на проекта в България министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.



Според плана на проекта, подкрепян от 9 държави, в края на 2017 г., трябва системите да са въведени в пълна мощност, включително и компресорните станции. След като на 31 октомври беше даден старт на строителството у нас със символична заварка, в неделя на 24 ноември предстои началото на дейностите и в Сърбия, съобщи още Сиромятин.

От своя страна Русия започва дълбокото полагане на тръбата в Черно море. Технически проектът се изпълнява на 5 участъка и с 8 компресорни станции.

Според проучванията търсенето на газ в Европа ще нараства, затова и се доказва в перпектива необходимостта от увеличаване сигурността на доставките в Европа. Германия например все повече разглежда природния газ като алтернатива на атомната енергия.

"Южен поток"" ще бъде дълъг 2385 км и ще минава през България, Сърбия, Словения, Унгария и Италия. Общият капацитет на тръбата ще е 63 млрд. куб. м, а цената му се изчислява на 17 млрд. евро плюс/минус 25%. Най-скъпата част от газопровода ще бъде морският участък. Конференцията в Будапеща за европейския газов пазар е последната преди заключителната в Брюксел, която ще е на 4 декември. Преди това се проведоха форуми в страните по трасето на проекта.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама