НОВИНИ


К. Колев: България е нетърпима и агресивна към чужденците

28 4876 25.11.2013
К. Колев: България е нетърпима и агресивна към чужденците
Кольо Колев

Преди година България е била на едно от първите места по толерантност в Европа, а сега е сред страните с най-високи нива на нетърпимост и агресия към чужденците.



У нас има взривоопасно нарастване на ксенофобските настроения, отчита социологическо проучване на агенция „Медиана". Директорът на агенцията - социологът Кольо Колев, посочва за "Фокус", че ако само преди година България е била на едно от първите места по толерантност в Европа, то сега е сред страните с най-високи нива на нетърпимост и агресия към чужденците. По думите му, причините за това били ясни.

 

От една страна са обективните фактори - самата бежанска вълна и проблемите, които произтичат от нея, а от друга страна е политическото говорене. Това политическо говорене приличало по-скоро на националистически крясък и опит на партии със съмнителен авторитет да повдигнат западащия си рейтинг.
 

Според социолога, когато една партия не може да предложи някаква смислена политическа, икономическа и социална алтернатива, тя започва да търси основание за съществуването си в националистически крайности.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама