ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 11 юни

0 4270 10.06.2008
Пресата на 11 юни

Вестниците пишат за абсурдизма в диалога София-Брюксел; за 30 сътрудници на ДС в пет агенции; за губенето на парите по ИСПА, ако не действаме веднага; за готвения арест за А.Томов.


Проверете армията за още афери, призовава президентът Първанов в Дневен Труд.

“Трябва да се направи пълна ревизия на военното имущество, а не само на сделките с военни имоти. Нека видим как е вървяло снабдяването на армията със стоки и услуги, как е реализирана освободената военна техника, оръжие и друго имущество. Става дума за милиони!” Това казва в интервю за “Труд” президентът на републиката и главнокомандващ на армията ни Георги Първанов. Той настоява обществото да знае дали тези милиони са реализирани по най-адекватния и юридически обоснован начин, дали са били целесъобразни. Държавният глава очаква компетентните органи да направят “много сериозна проверка, за да не се допусне да се хвърли петно върху Българската армия”. Първанов изрази подкрепа на усилията на новия министър Николай Цонев. 

Засилва се абсурдизмът в диалога София-Брюксел, твърди Дневник.

Представителите на Европейската комисия и на българското правителство все по-открито се разминават във вижданията си за мониторингов доклад за България, който от понеделник вече се пише след като приключи поредната инспекция на евроекспертите в областта на вътрешните работи и правосъдието. В понеделник на семинар в Брюксел, посветен на усвояването на еврофондовете, еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер предупреди, цитирана от БТА, че се задава изключително строг контрол над усвояването на средсвата за България, който на практика може да доведе до това зазмразените до края на 2008 г. пари да не бъдат отпуснати. Хюбнер посочи, че финансирането за България по линия на предприсъединителната програма ИСПА може да бъде загубено, ако още сега не се предприемат спешни мерни за оздравяването на системата и за повишаването на капацитета за нови проекти. В същия ден "Файненшъл таймс" публикува интервю с българския премиер Сергей Станишев, който от своя страна предупреждава Европейската комисия , че негативен доклад за напредъка на България по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност може да засили позициите на политическите екстремисти в страната. 

Еврокомисар предупреди: Губим парите по ИСПА, ако не действаме веднага, цитира Монитор.

Финансирането по ИСПА може да бъде загубено, ако не се действа много бързо сега. Това предупреди еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер по време на семинар за усвояването на европейските фондове от страните в Европейския съюз. Тя прикани България да предприеме бързи действия и да оздрави системата си за усвояване на еврофондовете. Според Хюбнер една от трудностите за България е свързана със създаване на качествена администрация. Междувременно от Икономическия и социален съвет у нас поискаха от вицепремиера Меглена Плугчиева оперативните програми да се насочат към малките и средни предприятия, както и да се намали 5 пъти максималният размер на безвъзмездно финансиране на фирмите за технологична модернизация. Според експертите би било добре и собствениците на туристически обекти да инвестират в изграждането на пречиствателни станции, а средствата по програмата да се насочат към региони, които нямат други източници на приходи. 

310 хиляди дела спрени през 2007 г., отчита Дума.

Разглеждането на 310 000 дела е било прекратено през миналата година, сочи докладът на прокуратурата за 2007 г. Това са 72% от общо разгледаните от магистратите 495 000 дела. 8030 от тях са били срещу неизвестен извършител. Отчетът за годините назад е 842 000 спрени процеса. Един от изводите на доклада е, че МВР разкрива много малко от престъпленията против собствеността на гражданите и това създава усещане за безнаказаност и липса на държавност. Кражбите и грабежите са 83,5 на сто от престъпленията. Ниската им разкриваемост обаче намалява възможността на прокурорите да работят по досъдебните производства, които могат да приключат най-бързо и извършителите да бъдат осъдени, сочи докладът. В него се отчита, че незабавните производства за миналата година са едва 0,6% от всички, а бързите - само 1,9%. В последните 3 години като цяло се забелязва ясна тенденция на значителен спад на разкриваемостта на престъпленията в България, се казва в отчета. 

Съдии бъркали от ужас да не ги обявят за мафиоти, описва страха 24 часа.

1,87 млн. лв. сме платили по дела в Страсбург. Има колеги, които са готови под натиска на Еврокомисията и медиите за осъдителни присъди срещу големци и престъпни босове да стигат до ограничение на човешки права, предупреди зам.-шефът на Върховния касационен съд Румен Ненков. Според него силен обществен натиск изкушава прокуратурата да внася обвинения без достатъчно доказателства. А съдията, за да не бъде нарочен за сътрудник на мафията, стигал до неправилни присъди. 

Комисията по досиетата огласи 30 сътрудници на ДС в пет агенции, оповестява Дневник.

Писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност, съобщи във вторник комисията по досиетата. Тя е проверила 458 служители на пет държавни агенции - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата, и е установила, че общо 30 техни служители (настоящи и бивши) са сътрудничили на комунистическите служби. Според справката Вера Мутафчиева, която е била председател на Агенцията за българите в чужбина от 1997 до 1998 г., е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС през 1969 г. Членове на комисията по досиетата коментираха, че са били много изненадани от съществуването на документи за Мутафчиева. Намерихме картон, регистрационен дневник и един протокол, според който четири тома по делото й са прехвърлени в Първо главно управление (разузнаването), каза член на комисията. Оттам са изпратили запитване до Националната разузнавателна служба, но не са получили отговор каква е съдбата на тези папки. 

Пачка погреба бирата и кебапчето на вота, заключава Дневен Труд.

Държавата издържа партиите, а те купуват избирателите по време на вот с капачки за буркани, бира, кебапчета и с пари в брой. Има ли разумно юридическо основание българската държава да превръща в храненици нашенските родни партии? Това попита вчера политологът доц. д-р Георги Манолов по време на конференция, организирана от фондация “Фр. Еберт”, Института по социология към БАН и НЦИОМ. Манолов представи схема на нелегитимните канали на предизборното партийно финансиране през годините на прехода от 1989 г. насам, както и “ценоразпис” на търговията с гласове (виж по-долу). Всички парламентани партии у нас са реализирали двойно партийно финансиране. Веднъж те се захранват от десетки бизнес спонсори (и електората) и втори път - от държавната хазна. Това превръщало партиите в гигантски консуматори на средства, което е юридически и морален абсурд. Манолов смята, че в Закона за политическите партии има куп неясноти. “Как може чл. 22 да забранява партиите да извършват стопанска дейност, а след това с чл. 32 да им се разрешава да преотдават на трети лица предоставените им от държавата помещения за партийна работа. Това е чиста проба узаконяване на партийно-клиентелисткия бизнес”, отсече доц. Манолов. Според измененията в ЗПП от 2006-а е увеличена годишната държавна субсидия от бюджета на партиите, получили над 1% на последните избори за НС. 

Фалстарт с тримесечното отчитане на тока, отчита Новинар.

Тримесечното отчитане на електромерите започна с фалстарт. Новата система за смятане на енергията може да бъде отменена заради многобройните оплаквания на потребителите от завишени сметки за юни, съобщи вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. По думите му много от абонатите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява с ток София и региона, са подали жалби в комисията за завишени данни. Хората са се оплакали и от това, че сметките за електричество са неразбираеми - например изписани са две суми и абонатите не знаят коя от тях да платят. По думите на някои експерти тримесечното отчитане на енергията противоречи на практиките в държавите в ЕС, където е прието да се плаща само за количеството употребен ток. Според нововъведения у нас метод първите два месеца абонатите заплащат прогнозно количество енергия, а на третия месец инспектори отчитат електромерите и изготвят изравнителна сметка. Тогава от дружеството приспадат сумата, която е предплатена първите два месеца. 

Чакаме помощ от Балканите за III и IV блок, четем в Монитор.

Шансът на България за повторен пуск на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” е задействане на член 36 от Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. За целта обаче е необходима помощта на балканските ни съседи. Албания и Македония декларират, че имат остър недостиг на електроенергия. Надяваме се и Гърция да реагира. Така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира вчера възможностите отново да пуснем в действие двата реактора. Миналата седмица премиерът Сергей Станишев нареди да се изготви детайлен анализ на съществуващите договорености с Европейската комисия и други международни и национални институции, свързани със закриването на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. В поръчания анализ е “необходимо да се идентифицират възможностите за бъдещото използване на изведените от експлоатация блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Двата 440-мегаватови реактора бяха спрени в края на 2006 г. като част от договора на България за присъединяването є към ЕС, но само месеци след влизането на страната в общността бе повдигнат въпросът за повторно въвеждане в експлоатация на блоковете. Междувременно вчера еколози отново се опитаха да охулят проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Проектът е спазарен за други цели и за други интереси, а не за интересите на България, каза Петко Ковачев от коалиция “АЕЦ БелеНЕ”. Според еколозите площадката на бъдещата ядрена централа не е сеизмично устойчива.  

233 пациенти с ХИВ/СПИН лекува здравното министерство, информира Дума.

 

България е една от малкото държави, които осигуряват антиретровирусно лечение на всички, които се нуждаят. Със средства на Министерството на здравеопазването се предоставя лечение на 233 пациенти с ХИВ/СПИН, а със средства на глобалния фонд за болестта е създаден четиримесечен резерв от медикаменти с цел непрекъсване на терапията. Тази година са сключени договори за доставка на 19 медикамента на стойност 5,3 млн. лв. Това съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Успешното реализиране на дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН в страната е възможно благодарение на експертно функциониране на широка партньорска мрежа, която обединява усилията на правителствено и неправителствено ниво. Министерството на здравеопазването има сключени договори с 51 неправителствени организации, които работят с целевите групи. 

Без уволнения, откажем ли повече работа, съобщава 24 часа.

Служителите в ЕС, отказали удължено работно време, вече няма да могат да бъдат санкционирани финансово или с развитие в кариерата, или пък уволнявани и предсрочно освобождавани. Работната седмица в съюза не може да надвишава 48 часа, изчислена средно за период от 6 месеца, решиха социалните министри от общността в Люксембург вчера, приемайки нови директиви за работното време. 

Готвят арест за Томов, известява Стандарт.

Белезници може да щракнат всеки миг върху ръцете на бившия бос на ЦСКА и "Кремиковци" Александър Томов. Висши агенти от родното ФБР и обвинители от Софийска градска прокуратура два часа заседаваха снощи по сигналите срещу експолитика, научи "Стандарт". Столичните магистрати са разпоредили проверка срещу Томов за източването на металургичния гигант и армейския клуб. Събрани са достатъчно данни за задържането му, довери участник в съвещанието. Той съобщи, че до дни Томов ще бъде извикан на разпит в Националното следствие. Магистратите ще му препоръчат да се яви с адвокат, защото се очаква да бъде задържан, след като даде показания. Границите се затварят за Томов, съобщиха още магистрати. Ще му бъде забранено да напуска страната, тъй като имало опасност да избяга.  

 

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама