СВЯТ


ЕС размаха пръст на Русия за Украйна

2 6519 25.11.2013
ЕС размаха пръст на Русия за Украйна

Русия беше остро разкритикувана от ЕС за оказването на натиск върху Украйна да се откаже от плановете си да подпише споразумение за търговия и сътрудничество с ЕС тази седмица. Изявлението бе направено на фона на нови сблъсъци в столицата на Украйна между демонстранти и полиция.



"Зависи само от Украйна да решат свободно какъв ангажимент търси страната от Европейския съюз", гласи официлано комюнике от ЕС. "Ние силно неодобряваме руската позиция и действия." Изявлението е подписано съвместно от председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Те настояха, че по-силни връзки с ЕС не биха подкопали съществуващите отношения на Украйна с други съседи, като например Русия. "Източното партньорство е замислено като печеливша стратегия, от която всички ние ще спечелим", казаха те .

Русия заплаши с неуточнени икономически мерки, ако Украйна подпише споразумение с ЕС. В миналото Москва е прекратяваля доставките на газ в спорове за цените, а тази година блокира вноса на украински шоколадови бонбони.

Русия също бойкотира вноса на вино и минерална вода от Грузия и Молдова - две други бивши съветски републики, които търсят благоприятни търговски отношения с ЕС. Грузия и Молдова се очаква да парафират споразумения с ЕС на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс, Литва, на 28-29 ноември.

Украински полиция използва сълзотворен газ в нови сблъсъци с про-ЕС протесторащи в сърцето на Киев. Хиляди протестиращи отново се събраха на Европейския площад след огромен митинг в неделя - най-големият от Оранжевата революция през 2004 насам. Те са ядосани от решението на правителството да не подпише договора за ясоциирене с ЕС.

Русия призова Украйна да се присъедини към митнически съюз с две други бивши съветски републики - Беларус и Казахстан.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама