НОВИНИ


Каним китайци да ни правят магистралите

78 5944 26.11.2013
Каним китайци да ни правят магистралите
Пламен Орешарски Булфото

Китайски инвеститори да правят някои от магистралите ни, като Черно море например, и да се включат за други инфраструктурни съоръжения като тунел под Шипка.



Това са част от проектите, които премиерът Пламен Орешарски ще предложи по време на разговорите с китайския министър-председател Ли Къцян днес в рамките на международната среща на правителствените ръководители на държавите от централна и Източна Европа и Китай.

Има предложение и за трети мост над река Дунав, при това с хидроенергийна централа между Никопол и Турну Мъгурели. Проектът, за който беше подписан меморандум при съвместното заседание на България и Румъния преди 2 г., ще бъде представен на вниманието на китайски инвеститори на срещата.

За грандиозното съоръжение, което ще свързва двете страни и ще произвежда и електричество, все още няма проект, не са направени дори и проучвания. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства, това тепърва предстои да се уточнява, каза премиерът Пламен Орешарски преди началото на срещата.

Орешарски коментира и икономическата новина от последните дни за старта на проекта за 7 блок на АЕЦ Козлодуй с американската компания "Уестингхаус".
"Мисля, че 7 блок бе стартиран от предишното правителство и ние само продължаваме проекта и подготовката", каза премиерът. "За пръв път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме", натърти той по повод на критиките за новия ядрен реактор.

"Целият проект е на много предварителен стадий, така че все още е рано за каквито и да е коментари", допълни още премиерът, "Иска ми се ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с един доставчик и оператор дори".

Министър-председателят отбеляза, че все още не е предрешен въпросът кой ще строи 7 блок. "Предстои лицензиране на площадката, на конструкцията й", каза още Орешарски. На въпрос за бъдещето на АЕЦ Белене премиерът заяви, че казусът е в арбитражен съд, но "ще се опитаме да излезем от тази ситуация".

Сутринта премиерът е разговарял с колегите си от Словения и Унгария. Тримата са изтъкнали важността на проекта "Южен поток" и предстои да излязат с обща позиция по въпроса.

В ранния следобед Орешарски ще се срещне с китайския премиер, а по-рано през деня са разговорите му с полския министър-председател Доналд Туск. Преди правителствената делегация да се отправи към летището, премиерът ще се срещне с българската общност в Букурещ. С Орешарски пътуват още министърът на земеделието и храните Димитър Греков и на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама