НОВИНИ


Сидеров подхвана Плевнелиев за нарушенията му като министър

23 5173 28.11.2013
Сидеров подхвана Плевнелиев за нарушенията му като министър

В Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще бъде разгледан сигнал за отклонени средства по проекти по времето, когато министър на регионалното развитие и благоустройството е бил Росен Плевнелиев, съобщи председателят на комисията Волен Сидеров. Информацията бе изнесена от Емил Георгиев, ръководител на политически клуб „Екогласност” и визира отклонени средства по проекти по времето, когато министър на МРРБ е бил Росен Плевнелиев и след него Лиляна Павлова. Данните са предоставени и на прокуратурата.



Според Георгиев операция „Чисти ръце” трябва да започне от върха на държавата – президента, след това надолу по веригата. Президентът за пореден път показа, че няма държавническо и политическо мислене, а корпоративно – не само заради неговите офшорки, заради мрежата офшорки с Иво Прокопиев, а защото с действията си като министър на регионалното развитие показва, че има такова корпоративно мислене, каза още екологът.

Случаят, който Комисията за конфликт на интереси ще разгледа е свързан с изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, по Лот 1 и Лот 2 в Стара Загора и Димитровград. Като подизпълнител се наема старозагорска фирма, която изрядно построява пречиствателната станция.

Последно по плащането се появява една турска фирма, която се оказва куха. През нея се въртят около 6 милиона евро извън тази сметка. Тази фирма в един момент прекратява плащането на старозагорската фирма. Те завеждат поредица от дела.

Решението на Върховния касационен съд е запор на всички плащания. Тъй като разплащането се извършва през МРРБ, е уведомен министърът – тогава Росен Плевнелиев.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказва да изпълнява решението на Върховния касационен съд и вместо тези средства да отидат във фирмата, която си е свършила работата, те отиват в консорциум в Германия. Лиляна Павлова също отказва да изпълнява решението на съда.

Тя излъгала, че плащането е било спряно едва ли не от ЕК. Всички средства са преведени от министерството, вместо да отидат в старозагорската фирма – към немска фирма, става дума за 1,5 милиона лева. „Настояваме след като се провери случая, главният прокурор да поиска имунитета на Павлова, заяви Емил Георгиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама