НОВИНИ


КС против касиране на изборите

20 5415 28.11.2013
КС против касиране на изборите
Булфото

Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли днес исканията за касиране на парламентарните избори. Те бяха на Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов и на РЗС, но тъй като двете партии нямат депутати, бяха внесени от народни представители от ГЕРБ.



Жалбите на двете формации бяха обединени в едно дело. В тях се сочеха нарушения при гласуването в Турция, както и неправилно отразяване на вота в някои секции в България. КС назначи експертизи, които трябваше да проверят дали има нередности и дали те са се отразили на резултатите от изборите.

Вещите лица установиха незначителни нарушения, които според тях не са повлияли на резултатите, съобщава "Труд". Например разликата между реално гласувалите в Турция и записаните в протоколите е 975 души. В Габрово пък в протокол от секция записали един брой на гласувалите с думи, а в друг - с цифри.

През юли КС отказа да отмени резултатите на изборите заради акцията на прокуратурата в печатницата в Костинброд и последвалите коментари на политици в деня за размисъл.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама