НОВИНИ


Решение на парламента:Лекуваме се по Каса и в чужбина

11 5246 29.11.2013
Решение на парламента:Лекуваме се по Каса и в чужбина

Да се лекуваме в чужбина, а след това здравната каса да възстановява платеното за лечението. Това предвижда приетият на първо четене от депутатите Закон за здравето.В гласуването участваха 130 народни представители, като всички бяха „за". В гласуването не участваха депутатите от „Атака".



Промените в закона предвиждат транспониране на европейска директива, която определя реда за предоставянето на трансгранични здравни услуги.

Осигуреният пациент има правото да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от Министерството на здравеопазването.

С промените се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания, което е важна предпоставка за осъществяване от страна на България на предвиденото сътрудничество между държавите членки в развитието на Европейските референтни мрежи между доставчици на здравно обслужване и експертни центрове в държавите членки, по-конкретно в областта на редките заболявания.

„Политика на Министерството на здравеопазването е поетапно изграждане на регистри не само на редките заболявания, а и за всички социално значими заболявания", коментира по време на дебатите здравният министър Таня Андреева.

Със законопроекта се предлага промяна и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Изменението е свързано с разпоредби за признаване на медицински предписания в друга държава членка.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих заяви, че промените ще улеснят пациентите и ще дадат по-голяма възможност на хората да се чувстват свободни да решат къде да се лекуват.

„Не се притеснявам българите да ходят в чужбина. Целта е чужди пациенти да дойдат да се лекуват при нас. Министърът на финансите да си направи проучване и ще остане приятно изненадан колко европейци отиват да се лекуват в Индия например. Има възможност хората да дойдат да се лекуват тук, трябва да направим така, че да няма пречки за това", каза още депутатът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама