НОВИНИ


1,8 млн. струват протестите на властта

27 5252 29.11.2013
1,8 млн. струват протестите на властта

Над 1,8 млн. лева струва охраната на протестите от 14 юни досега. 7927 полицаи са били командировани в София. Стойността на положения от тях извънреден труд е 234 882 лв. Допълнителните разходи за служителите на СДВР са в размер на 1 599 361 лв. В тази сума са включени и пари за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др.



Това отчете по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветлин Йовчев като уточни, че общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на протестите в София в периода 14 юни – 27 ноември е 1 834 243 лева.

"Стана ясно, че около 2 млн. лв. са изхарчени, за да се опази властта. 8000 полицаи се използват за жив щит срещу мирно протестиращи. Стана ясно, че в страната няма униформени полицаи, които да работят по областните дирекции, че едно предложение от 14 юни провокира 2 млн. лв. на данъкоплатеца да бъдат изхарчени. Българският народ сам е заплатил за това вие да бъдете на власт", обърна се към управляващите депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

Йовчев отвърна, че няма да влиза в тона й и да отговаря на внушенията, които е направила. Той уточни, че командированите не били ангажирани непрестанно с охрана на протестите.

На въпрос докога около сградата на парламента ще има метални заграждения и автомобили на жандармерията, министърът заяви, че "не МВР създава обстановката, която да изисква засилена охрана".

"Ненормалната ситуация е създадена от това, че определено има опити да бъде провокирано насилие и да бъде грубо нарушен общественият ред. Когато тези опити престанат и имаме нормални протести, няма да има нито полиция, нито заграждения", добави той.

След като преди два дни обяви, че всички действия на протестиращите на 12 ноември са били незаконни, и днес Йовчев каза, че повечето от протестите след 14 юни не са в съответствие със Закона за събранията, митингите и манифестациите, защото за тях не е подадено искане.

Запитан от ГЕРБ дали знае какво впечатление правят на чуждестранните инвеститори извънредните мерки за сигурност, вицепремиерът отговори:

"Мисля, че ситуацията от гледна точка на сигурността е много по-добре, включително и от гледна точка на бизнес средата и на възможните инвестиции, когато имаме една полиция, която осигурява обществения ред, отколкото когато имаме вандалстващи и вилнеещи хора около Народното събрание, не дай си Боже и вътре в сградата".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама