НОВИНИ


За среднощния запой в Алма Матер мненията на две

20 6570 30.11.2013
За среднощния запой в Алма Матер мненията на две

Наказание чака професорите Костадин Рабаджиев и Драгомир Драганов заради пиянския им среднощен запой в Софийския университет. Изпълнението им бе разпространено в клип от “Ранобудните студенти” до медиите и предизвика скандал. Той е заснет на 27 ноември.



“Още не сме решили какво ще бъде - забележка, предупреждение за уволнение или дисциплинарно уволнение. Но няма да им се размине”, обяви прекият им началник проф. Пламен Митов, декан на Историческия факултет, пише в. Труд. Проф. Рабаджиев, който е ръководител катедра “Археология”, бе във вуза от ранни зори.

Проф. Драганов се яви на редовната си лекция в 14 ч във видимо нормално настроение. “Във вторник ще се реши наказанието”, каза той пред екипа на “Труд”. Но не успя да обясни какво го е накарало да наруши правилника на вуза да не се пие и пуши в ректората. Защото три негови асистентки се нахвърлиха срещу репортера ни с думите “лешояд” и “И вие от “Труд” ли станахте “жълти”?! 
 

“Той е най-добрият ни преподавател. Никога не е идвал пиян на работа”, обясниха студентите му. Според тях това, че проф. Драганов се е почерпил, било нормално. На същото мнение бяха и студентите и преподавателите, които коментираха случая пред сградата на ректората с една дума - “сефте”.
 

 “Ранобудните” имали Общо събрание до 3 часа, за да обмислят по-нататъшните си действия. На излизане от аудиторията се натъкнали на среднощното матине и го заснели. На първия кадър, наречен Teach & Drink, се вижда как проф. Драганов едвам успява да се движи в коридора и е придържан от свой колега. Камерата показва зала 41 “а”, в която по банките има вода, кола, водка и цигари. Преподавателите обясняват, че празнеството е заради “професорски титли” . По късно се разбра, че са празнували 65-ия рожден ден на Драганов.

В клипа “ранобудните” обясняват на преподавателите, че преподаватели не могат да пият и да пушат в сградата - обещали на ректора, че по време на окупацията няма да има такова поведение.Проф. Рабаджиев обаче им отвръща, че тези правила не важат за хабилитираните лица.Преподаватели отправят покана към младежите да участват във веселието. Накрая студентите и професорите се разбират, че купонът ще приключи. След това лекторите обявяват: “Лейдис и джентълменс, моля, рокендролът свърши”, “Е, айде да си ходим, нема да спим тука” и се оттеглят. Студентите им подават якетата, “защото навън е студено и да не настинат”. Те обаче се оттеглят в друг кабинет, където след известно време спорът със студентите продължава. Двете страни си разменят реплики за окупацията и кой използва университета за политически цели. Проф. Рабаджиев и проф. Драганов се подписаха преди седмици срещу окупацията на вуза.

Самите студенти не отстъпват и заявяват, че не използват СУ за политическа агитация. “Един глупак да говори по такъв начин на един професор”, избухва във видеоклипа проф. Рабаджиев.

Младежите пратиха декларация, в която пише: “Заявяваме, че участниците в среднощното “матине” не са лицето на Университета. Ние се гордеем, че сме част от академичната общност не заради тях, а заради онези преподаватели, от които научаваме как да работим успешно, но и как да живеем достойно.”

Малко след като клипът бе пуснат в интернет пространството, ректорското ръководство пусна декларация на сайта на вуза. От нея става, че “няма да се прилага двоен стандарт към евентуални нарушения на преподаватели и студенти”. И продължава: “Заедно с това ректорското ръководство иска да изкаже съжаление, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция.”

 Вчера проф. Рабаджиев бе депозирал писменно обяснение до декана проф. Митев за случилото се. Чакаше се и такова от проф. Драганов. Те ще бъдат прочетени на деканския съвет, преди да се вземе решение за наказанието. То ще бъде подписано от ректора проф. Иван Илчев. В Софийския университет вчера преподавателите и студентите бяха разделени в мненията си за случилото се. Голяма част от тях не одобряваха постъпката на “ранобудните”. Други пък не виждаха какво толкова се е случило.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама