НОВИНИ


Журналист: Събитията в Украйна много приличат на българските

33 6593 30.11.2013
Журналист: Събитията в Украйна много приличат на българските
Чавдар Стефанов

Снощи хората на Площада на независимостта бяха бити. Обикновено се бие, когато властта се страхува”, коментира по НТВ журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.



Трите опозиционни партии говорят за това, че ще имат общ кандидат за президентските избори, каза още Стефанов. Още днес по обед опозиционните сили свикват общо събрание на площада в Киев. Стефанов коментира икономическите съображения за решението на украинското правителство. Той отбеляза, че има различия между Източна и Западна Украйна. Проруската част е източната, там е концентрирана тежката промишленост на страната.

 

„Стокооборотът между Украйна и Русия е 50 млрд. долара годишно. Около една трета от износа на Украйна е за Руската Федерация”, посочи Стефанов. „Виктор Янукович не би искал да бъде воден от Путин. Руската позиция в момента е на една възродила се имперска сила. Когато Полша и другите страни влизаха в ЕС, Русия беше в много тежко състояние. Сега е напомпала мускули и възстановява едно постсъветско пространство, защото смята, че така ще бъде по-силна, отколкото ако е сама”, анализира журналистът.

 

Янукович лавира в една предизборна ситуация, убеден е Чавдар Стефанов. Такава е и обстановката в Европа, отбеляза той. „Партията на президента е проруска, но и в нея има много виждания по различни въпроси”. Срещата във Вилнюс не е провалена, защото най-важното в Източното партньорство е икономическото сближаване, посочи Стефанов.

 

Събитията в Украйна много си приличат с тези в България. Студентите там също протестират срещу корупцията, смята журналистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама