ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 13 юни

0 3793 12.06.2008
Петъчната преса на 13 юни

Вестниците пишат за това как Първанов нанесе тежък удар на премиера в труден момент; за Брюкселския чип (?); за самоубийци в униформа; за цената на кръв на черно.


 

Първанов нанесе тежък удар на премиера в труден момент, категоризира Дневник.

За първи път от създаването на тройната коалиция соченият за неин архитект - президентът Георги Първанов, нанесе силен удар на премиера Сергей Станишев в тежкия за правителството период в очакване на остро критичен доклад на Еврокомисията. Взимайки за повод факта, че няколко премиерски съветници са в управителни съвети на държавни дружества, Първанов индиректно го сравни с Виденов, припомняйки "лошия спомен" от управлението на "един друг премиер, който загуби много, именно защото разчиташе единствено на съветниците". В пространно интервю в "Труд" в четвъртък президентът разви още няколко тези, свързани с политическия живот, включително отношенията му с Бойко Борисов, проблемите с Брюксел, енергийните проекти и престъпността. Докога ще търпим босове с охрана по улиците, пита също в интервюто си държавният глава. Отзвукът от необичайно острата нападка на Първанов към премиера очерта два ясни лагера, като само представители на ДПС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го подкрепиха. 

Меглена Плугчиева: Брюксел не ни е сложил чип, цитира Дума.

Брюксел не ни е сложил чип, заяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева във връзка с информацията, че Европейската комисия ще инсталира за пръв път в ЕС в българската администрация специален софтуер за следене изразходването на еврофондовете, предаде БГНЕС. Плугчиева бе категорична, че се работи активно, за да се гарантира прозрачно усвояване на фондовете от ЕС. Тя съобщи, че са готови предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, но сред тях има такива, които се нуждаят от политическа подкрепа и затова те ще се обсъждат от правителството на 26 юни. За всяка една оперативна програма, както и за предприсъединителните програми ФАР, САПАРД и ИСПА ще бъде приет план за действие. Вицепремиерът съобщи, че българският секретариат на Европейската служба за борба с измамите, който досега беше на подчинение на МВР, вече преминава на подчинение на Министерски съвет, като Плугчиева ще го ръководи лично. Тя съобщи още, че се разширяват правомощията на националния ръководител, отговарящ за усвояване на средства по оперативните програми, който е зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски. Той вече ще може сам да назначава програмните ръководители от различните министерства по съответните оперативни програми. Досега тези ръководители се определяха от министрите. 

Прокурори в сараите на Доган, оповестява Новинар.

Няколко сгради, които са част от имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган в столичния кв. Бояна, са построени без разрешение на общината, съобщи вчера общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров, като се позова на отговор на столичната администрация на негово запитване. Общината го е информирала, че при проверка на така наречените Сараи на Доган, където той кани гостите си и ресорните журналисти, са открити незаконни постройки. Местната администрация е установила, че без строителни книжа са изградени двуетажна къща, барбекю със санитарен възел и навес, два контролно-пропускателни пункта за охрана, както и ограда с височина до 2.40 м, която опасва имота. Според данните към 2002 г. главният архитект на столичния район "Витоша" е издал разрешително за надграждане на представителен дом за нуждите на Асоциация на общините "Толерантност", която е организация на ДПС. От наличните документи обаче не става ясно защо разрешителните са издадени на името на тази асоциация, при положение, че като собственик на имота се води фирма "Акома" ООД, която е купила целия имот от фирма "Динама" ООД през 1997 г. Не е ясна и връзката на фирмата "Акома" с Асоциацията на общините "Толерантност". Като собственик на "Акома" ООД се води Кирилка Ливелова Караланова. Доган фактически се оказва само ползвател на имота. Ще предприемем съответните законови действия и ако трябва, незаконните постройки ще бъдат съборени, заяви кметът на София Бойко Борисов. 

1/2 от “А” група по едни острови, твърди 24 часа.

Футболът в България се управлява от най-усойните места на географията, става ясно от справката в публичните фирмени и търговски регистри. Премиерът Сергей Станишев обеща на феновете на ЦСКА да се опита да съдейства отборите да излязат на светло, за да се знае кой ги управлява. На първо четене обаче това изглежда невъзможно трудна цел. Вечното дерби ЦСКА - “Левски” се оказва мач на люксембургски срещу кипърски отбор, ако се съди по офшорните собственици. При “сините” все пак има яснота, докато при "армейците" цари хаос. По окументи Александър Томов се явява представител на собственика Global, регистриран в Люксембург, като зад офшорката стои индиецът Прамод Митал. При обработката на сделката за ЦСКА обаче КЗК обяви като купувач фирмата “Шайнинг старс” от о. Мавриций, която пък се контролира от Мохан Лал. Като баща на милиардерите Лакшми, Прамод и Ванод той е родоначалник на металургичната фамилия. Офшорни фирми на острови по цял свят и “група физически лица” са сред най-срещаните в регистрациите на отборите. Президентите пък обясняват, че всичко се правело заради липсата на преференции за финансирането на спорта в България и заради това се клоняло към сивия сектор на икономиката.

Спорове в кабинета отложиха Закона за обществените поръчки, информира Дневник.

Спорове в правителството отложиха приемането на промените в Закона за обществените поръчки с поне две седмици. След заседанието в четвъртък на кабинета вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева каза, че новопредложените редакции не са повод за тревога, тъй като в отношението на министрите към закона няма полюсни противоречия. Тя се надява спорните моменти да се прецизират и текстовете да бъдат внесени в парламента преди лятната му ваканция. Плугчиева обясни, че целта на промените е да има по-голям контрол при обществените поръчки и да се повиши прозрачността на процедурите. Едно от предложенията е при обществените поръчки цената да не е водещ критерий, а "чистото минало" на кандидатите. Според министъра на държавната администрация Николай Василев обаче цената трябва да е минимум 50% от тежестта при определянето на точките на всеки участник. Законът съществува, за да брани парите на данъкоплатците, а публичният сектор трябва да получи качествени продукти и услуги на ниски цени, смята Василев. Предложението му ще бъде обсъдено от кабинета след две седмици. Надявам се то да бъде прието, защото така ще се повиши прозрачността и ще се "вържат" ръцете на възложителите да не правят глупости, каза Василев.

Партиец хванат с подкуп за съда, научава Дневен Труд.

Лидерът на “Гергьовден” в Пазарджик Лука Бельов е задържан с 10 000 лева - подкуп за съда. Новината потвърди градският прокурор на София Николай Кокинов. Той уточни, че парите не са били за съдия, а за служител от съдебната система. Спецоперацията за ареста на партиеца била проведена вчера вечерта в София. Не е изключено Бельов да е издаден от човека, за когото носел рушвета. Вчера лъсна и друга афера, свързана със съдебната система - 21 дка общински имоти в парк “Възраждане” са били “откраднати” с помощта на магистрати от Софийския градски съд и на съдия по вписванията. 

ГЕРБ и „Атака” в политическа прегръдка, съобщава Дума.

Нова политическа коалиция се заформи в София. Това пролича по съвсем прясната схема на гласуване в Столичния общински съвет. На вчерашното заседание на градския парламент общинарите трябваше да изберат нов обществен защитник на софиянци. За поста бяха номинирани четирима, сред които и изкаралият вече един мандат столичен омбудсман Ангел Стефанов. Именно той бе преизбран от съвета да изкара още един мандат на поста. Процедурата по избора му обаче се оказа доста странна. По правилник гласуването в съвета бе тайно. След него обаче Ангел Стефанов събра 35 гласа подкрепа, при необходими 40. Недействителните бюлетини бяха 19. В един и същи момент групите на ГЕРБ и “Атака” поискаха прегласуване. Това разказа пред ДУМА лявата съветничка Гергана Алексова. Мотивът на двете групи бил, че не са разбрали как става гласуването, въпреки че предния ден на комисии това е било обяснено. При повторния вот Ангел Стефанов бе избран с 41 положителни гласа. 

Губим 9 лв. от всеки 100 в банка, изчислява Дневен Труд. 

По 9 лв. от всеки 100 е загубил всеки, който е държал парите си на левов влог в банка през изтеклата година. Това сочат данните за последните 12 месеца на Националния статистически институт (НСИ) и БНБ. Средният лихвен процент за годишни левови депозити в българска банка преди година е бил с лихва от 5,91%. А инфлацията от май м. г. до същия месец на т. г. е достигнала точно 15 на сто. Това означава, че поскъпването на живота у нас на практика е изяло 9,09% от сумата по влоговете в родна валута. Според данните на НСИ през май т. г. храните са поевтинели, но скъпите горива трупат инфлация.  

МВР дава на САЩ данните ни при пътуване, информира 24 часа.

MВР ще праща на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ личните данни на българите, които пътуват зад океана. Това предвижда декларация между двете ведомства, която нашето правителство одобри вчера. Освен изпращането на данните на пътуващите нашето МВР поема като задължениеда въведе скоро употребата на международни паспорти с биометрични дании, да информира американците за изгубени, откраднати и невалидни български паспорти. Освен това при бъдещо пускане на директни полети между двете държави на самолетите ще има въздушни шерифи, които отговарят за сигурността във въздуха. Според декларацията американците ще се заемат с обучението им.  

Самоубийци в униформа, описва Новинар.

От началото на годината до сега са се самоубили 7 души от системата на Министерство на вътрешните работи. Черната статистика на полицаите, които са отнели живота си сами сочи, че всеки от тях, с изключение на един, са използвали служебното си оръжие. Изключението е един курсант от Академията на МВР, който се е самоубил с пушката на баща си през февруари. Загиналите от собствената си ръка са от Поморие, Плевен, Горна Оряховица, София. Най-фрапиращият случай от тази година е този при който трима полицаи се самоубиха в рамките само на един месец в Плевен. Полицейските самоубийства започнали на 25 януари, когато главен сержант от Второ РПУ Симеон Йоданов се гръмва с пистолет “Макаров” в дома си. “Самоубийството е по лични причини”, отсякоха от ОДП Плевен. Още преди да бъде погребан сержант Йорданов, служителят от Криминална полиция Калоян Бонев се застреля право в сърцето, отново с личния си пистолет, в дома си. Трети полицай се самоуби през март. Багрян Обретенов от Транспортна полиция беше намерен от съпругата си прострелян. Първоначалната информация беше, че мотивът е проблеми с родителите. Шефът на полицаите, които се самоубиха подаде оставка малко след фаталната поредица от отнети човешки животи. Там беше намерен отговорът, разказва доц. Д-р Калин Гайдаров, директор на Института по психология към МВР. Това са служители, които са били поставени в лична зависимост от шефа си. Той е използвал статуса си и е оказал натиск върху тях, за да се облагодетелства. Заради това тези хора поемат и непосилни финансови задължения. От трета страна това са хора, които са особено чувствителни на тема лична чест и достойнство. Полицаите са били в състояние на зависимост, шантаж, принуда. Всичкото това е довело до самоубийството им, разказа Гайдаров.  

1300 лева за два литра кръв на черно, изчислява Монитор.

Продажбата на кръв на черния пазар достигна 1300 лв. Цената е за 1,8 литра, което се равнява на четири бележки от четирима различни кръводарители, установи репортерска проверка на "Монитор" вчера. Толкова изискват болниците от близките на пациентите преди операция. Миналата година по това време същото количество се търгуваше за един бон. Тогава все още вървеше договарянето и дори свалянето на цената. "Дистрибуторите" на черно вече работят по твърди цени. Всяко пазарене е въпрос на изгубено време, провокиране на мнителността им и в крайна сметка издънка за купувача, ако той не е истински. Цената зависи от благоразумието на нуждаещия се. Играе според марката на автомобила и как е облечен. Продавачът всъщност е посредник, прихваща гражданите отдалече. Когато сделката е договорена, с едно позвъняване по мобилния телефон докарва дружината от кръводарители. Дотогава те са на разположение в кафенетата наоколо. 

Оставаме без лекари, бягат в чужбина, установява Монитор.

Все повече български лекари със специалности напускат работа и заминават в чужбина за повече пари, съобщиха от Българския лекарски съюз. Вече има глад за неонатолози, педиатри и дори от съдебни медици. Младите лекари не желаят да изучават тези специализации, тъй като заплатите им са най-ниски. Медицинското ни образование е в криза. Качественият потенциал вече липсва, до 10 години няма да говорим за медицинско образование въобще, предупреди ректорът на Медицинския факултет в Плевен проф. Григор Горчев, който е и председател на Съвета на ректорите на медицинските училища. През следващата седмица съветът ще поиска среща с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. В писмо до премиера Сергей Станишев ректорите настоява всички преподаватели да бъдат назначени на основен трудов договор към висшите учебни заведения и с допълнителен договор като лекари специалисти в университетските болници, за да имат повече време за студентите. В момента преподавателите са на договор към здравните заведения. За недостиг на кадри в здравните заведения алармираха лекари по време на информационната трудова борса на европейската мрежа за услуги по заетостта "EURES", която се откри във Варна вчера. Борсата предлага работа в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама