ЪNDERGROUND


Макиавели боцна балона "Кинкалерия"

5 10791 06.12.2013
Макиавели боцна балона "Кинкалерия"

Чухте ли? Хартиеният носител на кафяви новини "Кинкалерия" сътворил нечуван скандал! Вярно ви казвам. Каза го превъзбудено самата главна Леля на хартиения, доколкото това състояние е възможно за въпросната биологична единица.


Пред една телевизия, с много ах и ох тя обясни, че страната била пред чутовен скандал, който щял да взриви държавността. Бре, рекох си, тая държавност пак е в опасност. Заслушах се и ето какво узнах.  

Бившият главен прокурор Борис Велчев бил укрил тежко престъпление - отвличане. Нечуван акт на злоупотреба с властта, правото и справедливостта. И не само го укрил, ами май го сторил умишлено. Отвличането стананало преди няколко години, но висшият магистрат се направил на ударен. Та "Кинкалерия" се заел да разследва случая с всичките си налични ресурси, тоест двама репортери и двама началници - един в сянка и един за пред камерите.

Историята е следната. В понеделник, 2 декември, се проведе поредното заседание на съда по делото "Октопод". На него бяха изслушани свидетелите Димитър Димитров и Светлин Иванов - Близнака. Близнака разказал, че е бил отвлечен от служители на ДАНС по разпореждане на Алексей Петров, който тогава е бил съветник в Държавна агенция "Национала сигурност". От своя страна Димитров потвърил, че Светлин Иванов наистина му бил казал тогава, че е бил похитен.

В тази връзка един от адвокатите на Алексей Петров поискал от съда да призове като свидетели Борис Велчев, бивш главен прокурор, Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС и Роман Василев, прокурор от СГП. Поради късният час съдът отложил решението си за 11 декември.

Ден и половина след това "Кинкалерия" отважно публикува на 1-а страница заявката за планетарен скандал. В името на истината, разбира се. Един малък, но съществен детайл: главната Леля на хартиения носител потърсила Алексей Петров за коментар, но той отказал. Няма да гадаем защо.

Поърсих родни специалисти за мнение, но и те отказаха. Едни по хигиенни причини, други от страх, а трети се смяха от сърце. Знаели, че риба се лови в мътна вода, но не и толкова плитко...

Тогава ми хрумна да изпробвам необичаен способ за сдобиване с експертно мнение - чрез спиритически сеанс.  Повиках няколко, напуснали ни отдавна светила, но се отзова само Николо Макиавели. Знаете го, онзи италиански философ и историк, известен с идеите си за модерната държава, който празнува имен ден на Никулден. Зарадвах се и го помолих да сподели накратко своето виждане по въпроса.

 

- Толкова ли са закъсали тези хора, та се хващат за такава тънка сламка? - попита още в началото Макиавели.

 

Повдигнах рамене. Тогава той продължи:

 

- Става дума за психологически натиск. Тази форма все още се практикува в държави като България. Цели се съдът да бъде принуден да призове пожеланите от защитата на обвиняемия Петров свидетели. Това първо. Второ: Борис Велчев да отрече, че е имало такъв случай на отвличане и затова не е разпоредил раследване. В такъв случай показанията на Димитров и Близнака отиват по дяволите. С един куршум - два заека, както казвате вие българите.

 

- Само толкова?..., - не скрих учудването си.

 

- Е, може да се допълни. Например, че отвлеченият по онова време не е направил писмено заявление или жалба. Липсвал е заявителски материал. А е липсвал, защото Иванов - Близнака вероятно се е страхувал от Петров, който е бил фактор в ДАНС. Страхът е основателна причина. Затова е казал на Димитров, но не е подал жалба. Дори е възможно да е питан от съответните органи и той да е казал, че е бил на "събеседване" при Петров. Нали се говори, че е имало някакви канения "на кафе", "приятелски беседи" и пр. Не омаловажавайте страха. След време, когато е преценил, че вече няма опасност за него, Иванов би могъл да разкаже какво се е случило. Това, че не е имало разследване не означава, че случката не е действителна. Ако не преки със сигурност има косвени доказателства. Те трябва да се проверят. Странно е друго, защо където се появи името на Алексей Петров възникват скандали и спорни моменти. Той нали не е бил оперативен работник в ДАНС, като какъв тогава е провеждал срещи, разговори и пр. Но това не е моя работа.

 

- Но от "Кинкалерия" съзират гигантски заговор и срив на държавността... - опитах се да задържа вниманието на великия ми гост.

 

- Българите сте много досадни хора... Колко балона трябва да се спукат, за да разберете, че са пълни с въздух. И друг път не ме викай за толкова дребни неща. Адвокатите поне знаят защо го правят, както и "елементарно, Уотсън", но да ме разкарваш за толкова елементарни схеми, е доста обидно... Хитростите на глупавия изглеждат грандиозни само в неговите очи и в очите на слугите му. Умните си палят огнището с тях.

 

Това бяха последните думи на Макиавели, последвани от порив на вятъра, напомнящ гласът на Харлей Дейвидсон, след което се възцари тишина. В този момент се събудих и погледнах през прозореца. Макар че бе декември, през стъклата проникваха палави слънчеви лъчи. Боже, колко е хубав животът, дори в България, а аз сънувам някакви скапани истории, скапани сюжети със скапани герои. Добре, че никоя телевизия не се интересува от тях.

Тъкмо, когато си помислих, че беседата ми с флорентинеца е била плод на въображението ми, гласът му ме стресна отново:

 

- И запомни най-после: Има три вида умове: първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито като им се обяснява. Първите са висши, вторите - добри, а третите безполезни. Анадънму?

 

Анадънму?... Този Макиавели, този Макиавели, направо ме хвърли в оркестъра.


Лоренцо ди Пиеро

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама