НОВИНИ


Комисията по конфискация проверява имуществото на Цветанов

35 5040 09.12.2013
Комисията по конфискация проверява имуществото на Цветанов
Булфото

Комисията за гражданска конфискация ще проверява имуществото на Цветан Цветанов заради последното обвинение, което бившият вътрешен министър получи, за длъжностно присвояване.



Въпреки че обвинението на Цветанов е, че е ощетил бюджета на МВР с 50 000 лв., но в полза на друго лице, заради законовото изискване Комисията ще проверява имуществото му за 10 години назад, предаде БНР. Ако бъде открито несъответствие между стандарта и декларираното, той ще бъде повикан, за да предостави документи пред инспекторите от Комисията. Процесът е дълъг – проверяват се притежаваното имущество – движимо и недвижимо, задгранични и други пътувания.

Според Пламен Георгиев, председател на Комисията за гражданска конфискация, при тази проверка Комисията ще подходи както към всеки друг проверяван. Цветан Цветанов е единственият депутат, който е клиент на тази Комисия. Тя обаче се е занимавала и с други бивши депутати, главно от парламентарната група на ДПС.

Работата на инспекторите и прокурорите по силата на една съвместна инструкция между Пламен Георгиев и главния прокурор продължава. Те работят активно по два случая – срещу Христо Бисеров и Богомил Манчев. Предстои да бъде създаден такъв екип и по случая с Братя Галеви, каза още Пламен Георгиев.

От началото на годината до сега Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е отнела 9 млн. лева, коментира Георгиев. По думите му във връзка с искане на тълкувателно решение от омбудсмана, дела за над 40 млн. лева, за които комисията е внесла искове за отнемане, са спрени. Съдът ги спира, чакайки тълкувателното решение, сред тях има и дела на финална инстанция, които щяха да бъдат решени преди края на тази година, коментира Георгиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама