АРТ ДЖУНГЛА


Бургас ще се бори за Културна столица на Европа

0 5828 10.12.2013
Бургас ще се бори за Културна столица на Европа

Пред жури от 13 независими експерти Бургас ще защити своята кандидатура за Културна столица на Европа. Един от шестте италиански града, които вече преминаха на втори етап в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. - Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане културна столица на Европа заедно с града, който бъде избран от България.



На 18 октомври Бургас, заедно с още седем кандидата от България, подаде своята проектна документация в Министерство на културата, съобщи burgas24. В периода 10-12 декември, осемте български града ще се изправят пред жури, състоящо се от 6 експерта от България и 7 от други страни-членки на ЕС.

Преминалите на следващ етап кандидати ще бъдат посетени през 2014 г. от експертното жури, което на място ще се запознае с града, с неговите специфики и възможности. След това до края на 2014 г. ще стане ясен окончателният избор на града-победител. Той ще има четири години, за да подготви целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

Концепцията на Бургас за 2019-та г. е обединена под мотото "Бургас - Културен ускорител". Тя е вдъхновена от Големия андронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания (CERN).
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама