ЧЕРНО И БЯЛО


Защо президентът Плевнелиев не отдаде почит на Мандела?

48 8965 10.12.2013
Защо президентът Плевнелиев не отдаде почит на Мандела?

Цял свят отдаде последна почит на великана Нелсън Мандела. На церемонията присъстваха президентът на САЩ Барак Обама, колегите му Франсоа Оланд и Дилма Русеф, британският премиер Дейвид Камерън, кубинският държавен ръководител Раул Кастро... Нашият държавен глава Росен Плевнелиев обаче не бе сред този политически елит.


 

С отсъствието му България пак бе в сянка на международната сцена. За нея пак никой не чу и не разбра! Страната ни бе представена от зам.-външния министър Ангел Величков, който обаче остана незабележим за света. Чуха се речи на Обама, на Дилма Русеф... но не и наша. Сякаш сме прекалено малки, за да се мерим с политици от световна величина.

 

На въпроса на "Фрог нюз" защо Росен Плевнелиев не е на поклонението на Мандела, от президентската институция отговориха лаконично: „Съгласувано е между президентската институция и Министерство на външните работи страната ни да бъде представена от г-н Величков”.

 

България не за първи път стои в сянка на международната сцена вместо да печели активи. Тя пропусна и твърде важната срещата миналата година, която бе организирана от китайския премиер в Полша, от която България можеше да спечели милиони, припомни министърът на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси. Китайският премиер беше дошъл в Полша да предложи на колегите си от бившия социалистически блок пари за сътрудничество. На срещата имаше представители на 9 държави. България също беше сред поканените, обаче неин представител нямаше, подчерта Паси.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама