НОВИНИ


МВнР осъди изказването на Ердоган за "турска" Тракия

21 7090 11.12.2013
МВнР осъди изказването на Ердоган за "турска" Тракия
Tурският премиер Реджеп Тайип Ердоган

Министерството на външните работи на България осъди изказванията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който в предизборна реч обяви части от България, Гърция, Македония и Сърбия за турски.



"Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион"
, каза Ердоган в предизборно мероприятие.

Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат, подчертава МВнР и напомня, че основополагащи за добросъседските отношения и за европейската перспектива на всяка страна са зачитането на международното право, вкл. принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Изявлението на турския държавник бе последвано от остри реакции в повечето балкански страни. В Гърция то бе оценено „като всичко друго, но не и приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите”.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия балкански регион”, писа вестник „Та Неа”, а „Имерисия” коментира: „Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия!” „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсяване на „Турската република Тракия”, в която, освен гръцки, има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя „Та Неа”.

Изданието посочва, че не било за първи път Ердоган да предизвиква подобни реакции. През октомври негово изказване по време на посещение в Призрен предизвика остри реакции в Сърбия. Тогава заяви, че "Косово е Турция и Турция е Косово", посочвайки близките връзки между турската и косовската страна.

От гръцкото външно министерство реагирали остро на изявлението, което, според вестника, е припомнило за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша, който говорел за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово.

"Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция", заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама