НОВИНИ


НДК плащало на ГЕРБ, те отричат

13 6015 11.12.2013
НДК плащало на ГЕРБ, те отричат

Търговското дружество НДК е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, за което сме се обърнали към компетентни юристи.



Това каза Велислава Кръстева, зам.-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която представи информация за актуалното състояние на Националния дворец на културата в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

„С деактуване на два етажа от Административната сграда на НДК - 16 и 17, които са отдадени на ПП ГЕРБ. Подготовката за това е започнала с началото на мандата на ГЕРБ, през декември 2009 г. Министерски съвет отнема с основание - отпадане от нужда - тези два етажа. След спорове, в края на март 2011 г. имотът е отдаден за офис на партията. Наемът се плаща по цени не за търговски дружества, а за партии - по-ниски. Цените са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели", посочи Кръстева.

„От ПП ГЕРБ плащат 75 ст. на кв. м. за почистване и други услуги. Разликата е около 400 % с цените при останалите наематели. Електроенергията, която би трябвало да плащат, е със самостоятелен електромер - такъв не е поставен. Оказва се, че ПП ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации", добави тя.

„Приходите от управлението на собствеността за 2013 г. са с един милион по-малко от тези през 2012 г., когато са около 7 милиона лева, а тази година са 6 милиона лева. Обяснението за това може да има два отговора - единият от тях е некомпетентност, другият е съзнателно отблъскване на наематели", заяви Велислава Кръстева. По думите й приходите бележат сериозен спад, били са прогонени многогодишни клиенти на НДК.

„Била е въведена порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите. Митко Тодоров за 8 месеца е получил 99 585 лева, Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 000 лева, Десислава Бинева за 21 месец е получила около 244 000 лева. Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", подчерта Велислава Кръстева.

През последните две години и особено в последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнато към фалит, каза Велислава Кръстева Резултатите от проверките, които обхващат периода, ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви още тя.

Във връзка с изнесената информация от председател на УС на НДК и заместник-министър на културата Велислава Кръстева, че Търговското дружество НДК е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, категорично заявяваме, че това не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на партията.

В прессъобщението на ГЕРБ се казва:

„ПП ГЕРБ винаги сме ползвали отдадените ни под наем помещения от Областна администрация, находящи се в Административната сграда на НДК на базата на равнопоставеност с другите наематели и спазване на принципите за добро общо съжителство.

ПП ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи, съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Не веднъж ПП ГЕРБ е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно, поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това, електроенергията се разпределя, съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение.

Друг е въпросът, че заради този тип отчитане, дори и в момента ПП ГЕРБ не знае дали не е ощетена и дали не заплаща повече електроенергия, отколкото е консумирана.
Много често ПП ГЕРБ за своя сметка е правила подобрения, които касаят всички наематели на административната сграда на НДК, без да е отправяла каквито и да е претенции за възстановяване на част от средствата.

ПП ГЕРБ винаги е заплащала своите разходи по пазарни цени, и само ще припомним, че наема за двата етажа, който ПП ГЕРБ плаща се равнява на наема, който други партии плащат за ползване на цели сгради за партийни централи".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама