НОВИНИ


Правителството изтегли 600 млн. чрез две чужди банки

15 5669 14.12.2013
Правителството изтегли 600 млн. чрез две чужди банки

Правителството изтегли външната емисия от дълг чрез германското законодателство, пише "Преса". Сумата на заема обаче не е 700 млн. лв., както първоначално се очакваше, а около 600 млн. лв., разказаха запознати.



Така планираният с актуализацията на бюджета дълг от 3 млрд. лв. е почти достигнат, а фискалният резерв е малко над минимума - 4.695 млрд. лв. По закон в края на годината той трябва да е 4.5 млрд. лв. Управляващите обявиха още през юли, че освен прекрояването на бюджета ще се тегли и нов дълг. Целта бе да има буфери в хазната за предстоящи плащания.

След като всичко бе подготвено, заедно с посредничеството на двете големи банки - Дойче Банк и Райфайзенбанк, на 11 декември заемът е бил изтеглен. Справка на сайта на финансовото министерство показва, че към 10 декември страната е взела от вътрешния пазар 2.25 млрд. лв. Заедно с новите 600 млн. лв. и планирания заем от още 50 млн. лв. таванът на дълга ще бъде достигнат. От финансовото министерство не успяха да дадат подробна информация за това трите транша от 7, 10 и 15 години с каква лихва са договорени.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама