НОВИНИ


2014-та - годината на трима премиери и протести

10 5106 14.12.2013
2014-та - годината на трима премиери и протести

В навечерието на Коледа и Нова година трима анализатори правят равносметка на отиващата си 2014 година. В студиото на „Факторът Кошлуков" на ТВ7 акцентите на политическата 2014-та поставиха Валерия Велева, Димитър Димитров и Иван Сотиров. С какво ще запомним отиващата си 2014 година?



Според Иван Сотиров - 2014-та ще я запомним като годината на упадъка. Според журналиста Валерия Велева - с това, че за първи път България има трима различни премиери в рамките на една и съща година.

Що се отнася до протестите в страната, които съпътстват политическите събития от лятото насам, Валерия Велева по-скоро отправи критика към протестиращите като заяви: „Тези протести нямаха кауза. Протестите не родиха лидер и това е един от недостатъците на тези протести. Ние, наблюдателите казахме - ако тези протести не родят алтернатива, не родят свои говорители, свои лидери, те са обречени на неуспех."

На това Сотиров репликира, че няма политически елит в България, който да отговори на протеста. Има тотална криза на политическата система, категоричен бе той. В този контекст упреци бяха отправени и към Реформаторския блок и десницата изобщо. Според бившия зам.-шеф на СДС Иван Сотиров за тези 25 години в Българя не се появи истинска десница.

Нямаше никакъв проблем да имаше десница, въпрос на стечение на обстоятелствата, заяви от своя страна Димитър Димитров. И тримата се не виждат Реформаторския блок като алтернатива. Димитър Димитров вида коалицията такава коалиция като генератор на политики с демократчен популизъм.

В момента те не излъчват такива политики, защото има вътрешни битки за власт. Реформаторският блок има несъвместимости, посочи слабостите на дясната формация Валерия Велева. Според нея има битка и между двете дами в РБ - Надежда Нейнски и Меглена Кунева.

Реформаторите не излъчват дори стабилност, не се излъчва перспектива за стабилност, допълни Велева.

Не е проблем, че има битка вътре в партията. Това го има навсякъде. Проблемът е морален. Не можеш да се хванеш с Даниел Вълчев и Меглена Кунева, които са били до вчера в правителството на Сергей Станишев, а сега се явяват като алтернатива, посочи Иван Сотиров.

В България трябва да има истинска десница, но за това трябва да се търси обединение, а не надхитряване, заяви Иван Сотиров. При отсъствието на солидна десница, която да реагира, тези псевдонационалистически партии ще пробият и това ще бъде голям проблем, смята още Сотиров.

Хипотезата ГЕРБ да се яви като новата голяма дясна партия също не издържа в коментарите на тримата анализатори.

Според Валерия Велева, 2014-та е и годината, в която ГЕРБ слиза от власт и твърде трудно се опитва да влезе в калъпа на опозиционна партия. Те за първи път са опозиция и твърде трудно, в сравнение с другите партии, които от управляващи са станали опозиция, се случва този преход, коментира Велева. Според нея на ГЕРБ предстои да се трансформира в нормална опозиционна партия и, по думите й, това е начинът ГЕРБ да се превърне в нормална партия.

В оценката си на работата кабинета само Велева изрази по-мека позиция.
Кабинетът мина критичната точка и показва все повече и повече стабилност, коментира Валерия Велева. Премина се в онзи стандартен режим, в който се разпределят благата, каза от своя страна Димитър Димитров в коментар на работата на кабинета. Това управление е вредно за страната, категоричен бе Иван Сотиров.
На мен много ми се иска през следващата година да намалее ожесточението и напрежението в обществото. Но това няма да се случи заради това, че виждаме в предизборна кампания, заяви в заключение Валерия Велева.

Какво ще се случи с „Атака" след скандалите с пътуванията на Волен СИдеров?
Според Валерия Велева политическото бъдеще на „Атака" е застрашено сериозно и скандалите ще рефлектират катастрофално върху „Атака".
Димитър Димитров пък предположи, че Валери Симеонов ще вземе малък превес пред „Атака" на изборите през май.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама