НАРОДЕН ГЛАС


"Подари Коледа" зарадва деца от Стара Загора

12 6318 16.12.2013
"Подари Коледа" зарадва деца от Стара Загора

Социалната платформа на "България без цензура" "Емромайки" зарадва малчуганите от Дневния център за деца с увреждания в Стара Загора. Те им раздадоха книги, дрехи и играчи, които бяха събрани в рамките на кампанията "Подари Коледа".



Центърът работи от 15 години и е уникален за Старозагорския регион. В него са настанени 25 деца със специални нужди. Сред тях има и младежи, които са на възраст между 18 и 21 години, но едва ли ще пораснат. Обитателите на центъра са разпределени в 5 групи според диагнозата, психичното състояние и възрастта. За всяко дете там се прави индивидуална програма за работата. В основата на всичко е те да могат да се справят самостоятелно с повечето ежедневни  дейности.

Ако за някого диагнозите детска церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм са присъда, то за обитателите на центъра това вече е начин на живот. И ако някой си мисли, че те трудно биха оценили какъвто и да бил жест – греши. Това са изключително чувствителни деца. Когато „Евромайките“ раздадоха подаръците на по-големите групи, това са младежите над 15 години, те се радваха пъзелите, които им бяха приготвени, точно като малки деца. Те нито за миг не скриха емоцията си и дори пожелаха да седнат заедно с „Евромайките“, за да подредят парчетата заедно. Това е нещо, което трудно може да се види в очите на техните връстници, които нямат подобни проблеми.

Служителите на центъра пък се влюбиха в огромен плюшен мишок и пожелаха той да бъде за всички деца. За него беше отредено важно място в логопедичния кабинет, за да може шарената играчка да стане част от учебните игри.

Благотворителната акция "Подари Коледа" започна в началото на месеца. Тя все още не е приключила. Идеята е на доброволен принцип да се съберат нови дрехи, играчки и книги, а после да бъдат дадени на деца с увреждания и на малчугани, чиито родители са инвалиди.

В неделя (15 декември) в рамките на кампанията "Подари Коледа" дарения ще се събират в столичния мол "Сити център", а в понеделник - в Плевен. Така всеки, който желае, все още може да се включи.

До момента стотици граждани откликнаха на призива на "Евромайките" и се включиха. Дарителската акция гостува на Бургас, Русе, Бяла, русенско и Елин Пелин.

В петък първите зарадвани с подаръци, събрани  в рамките на доброволческата акция, бяха деца от Бургас. Във връчването им се включи и Николай Бареков.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама