НОВИНИ


След 3 г. връщаме имигранти на Турция

7 5718 16.12.2013
След 3 г. връщаме имигранти на Турция
Булфото

Европейският съюз сключи споразумение с Турция, с което се позволява на страните членки на ЕС да връщат обратно нелегалните имигранти влизащи от там. Включително и България ще може да връща на Турция нелегални имигранти.



На среща в Анкара турският външен министър Ахмет Давутоглу и еврокомисарят Сесилия Малмстрьом започнаха преговори относно премахването на визовия режим за турците, посещаващи Европа. Това се бележи като затопляне на отношенията между Анкара и 28-членния блок, предава вестник Zaman.

Това обаче няма да важи за вече намиращи се на територията на съюза имигранти и няма да влезе в сила веднага, а след три години. Турция ще започне да приема обратно от европейските държави имигранти, нелегално преминали от турска територия. Това са граждани на страни като Афганистан, Сомалия и Иран.

Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейският съюз ще помогне с пари.

В замяна на подписване на споразумението Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Представители на съюза обаче смятат, че това няма да е толкова лесно, защото освен споразумението за реадмисия, Турция трябва да покаже и по друг начин, че иска да проведе реформите, необходими за членство в съюза. Често се посочва, че Турция има проблем със спазването на правата на човека, а темата се изостри след протестите в Истанбул през лятото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама