АРТ ДЖУНГЛА


Клисарова: Увеличихме бюджета на образование с 20 млн.

0 5872 17.12.2013
Клисарова: Увеличихме бюджета на образование с 20 млн.

Търсим най-добрия вариант за развитие на образованието, за да го предложим на обществено обсъждане. Професионалното обучение изисква задълбочено обсъждане, което касае и промени в Кодекса на труда. Основното, което се направи е да отговори на изискванията на бизнеса и да помогне за намаляване на броя на отпадналите ученици.Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова на пресконференция и отчет на ведомството за първите шест месеца от управлението.



"За последните шест месеца Министерство на образованието и науката е увеличило бюджета си с над 20 милиона, независимо от трудностите, които заварихме и които имахме. Завещаното не беше подплатено със средства. 3 милиона лева са заделени за осигуряване на транспорт на учениците в общините, в които това е трудно. Над 4 милиона са предвидени за ремонт на училища", каза министър Клисарова.

"За нас приоритет е образованието. Много е трудно да се осъществи реформата, но ние се стремим да я направим. При дуалната образователна система, която въвеждаме искахме да достигнем до хората, за да бъде реалност. Тя доказано е добра, но трябваше да промени мисленето. Младите хора не знаят как да се реализират, младите имат различни виждания от родителите си", поясни Анелия Клисарова. Според нея съвместното сътрудничество между образованието и бизнеса за придобиване на професионално обучение ще бъде от полза за всички. Това ще окаже благоприятен ефект върху пазара на труда, както и ще намали безработицата сред младите, както и това, че децата няма да отпадат от училище, заради бедност.

"Направихме изследване сред хората дали одобряват въвеждането на тази система. От анкетата стана ясно, че се одобрява", поясни Клисарова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама