ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 юни

0 4148 16.06.2008
Пресата на 17 юни

Вестниците пишат за това какво отчете правителството пред Европа; за разкритията за Румен Петков, които ни навредили; за това как закъсахме за полицаи; за зъби и цици на кредит.


Какво отчете правителството пред Европа, разкрива Монитор.

Правосъдна реформа Висшият съдебен съвет трябва да осигури последователно и устойчиво прилагане на мерките, които се предприемат в областта на правосъдната реформа. Всички други комисии, които работят в сътрудничество с ВСС, също са били незабавно уведомени по надлежния ред. След приемането на Наредба №1/19.12.2007 по процедурата за организиране на конкурсите за назначаване, повишаване, прехвърляне на съдии, прокурори и дознатели Висшият съдебен съвет е обявил конкурс за назначаването на 45 административни мениджъри за отделните съдилища. Конкурсът чрез оценяване на извършената работа за назначаването на 220 съдии, прокурори и дознатели също е оповестен. От 20 май 2008 г. спомагателна комисия за оценяване на извършената работа е извършила оценка на 1200 кандидати. Новият инспекторат към ВСС, който извършва проверки на работата на съдебната власт, работи от януари 2008 г. и първите резултати са доста окуражаващи. Борба срещу корупцията и организираната престъпност Новият зам. министър-председател е определен за отговорен за общото наблюдение по процеса на разходване на средствата по европейските фондове, за да се предотвратят корупционните практики, да се увеличи контролът над европейските фондове и да се гарантира прозрачност при тяхното харчене. Функциите, задачите и властта на новия зам. министър-председател са заложени от Министерския съвет с решение №104 от 17 май 2008 г. Зам. Министър-председателят координира, планира, програмира, управлява, изпълнява мониторинг и контрол над европейските средства, включително следи и за неадминистративни нарушения и корупция; упражнява контрол и супервизира отделите за планиране на държавните поръчки, свързани с европейски проекти. Реформата в МВР протича активно - структурите на министерството се реформират посредством допълнение към Закона за МВР. - Криминалната полиция, полицейските органи за охрана, досъдебното производство, Гранична полиция и пожарникарите ще бъдат обособени в пет отделни главни отдела вътре в министерството. - Направени са персонални промени сред служителите от Службата за борба с организираната престъпност. Сегашната Главна дирекция за борба с организираната престъпност ще стане част от криминалната полиция и нейните служители ще бъдат включени в разследването на сериозни престъпления. - Ролята на главния секретар е подсилена. - Административният контрол над работата на дирекцията по оперативно-издирвателни работи и оперативно-техническа работа е подсилен. - Статусът и компетенциите на отдела за вътрешно разследване са увеличени. - Взаимодействието е регулирано - както вътре в самото Министерство на вътрешните работи, така и с останалите официални власти и със съдебната власт.

Шефът на ДАНС: Разкритията за Румен Петков ни навредиха, цитира Дневник.

Колкото повече стават разкритията за корумпирани служители от висшата администрация, толкова повече се затвърждава впечатлението, че България е корумпирана държава. Това е заявил в интервю за германския в. "Ди велт" председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, съобщи в понеделник радио "Дойче веле". Скандалът в МВР, по време на който се установи, че бившият вътрешен министър Румен Петков се е срещал с "разработвани лица", повече е навредил на ДАНС, отколкото обратното, твърди Сертов. Петков подаде оставка, а прокуратурата всеки момент ще го извика на разпит за контактите му с т.нар. братя Галеви от Дупница. В публикацията на влиятелния германски всекидневник, озаглавена "Българско ФБР чисти корупцията", шефът на спецагенцията разкрива усилията на ведомството му в борбата с подкупите. "Ди велт" посочва, че ДАНС е създадена набързо в началото на годината. Основната задача на спецагенцията била да се пребори с основните проблеми на България - организираната престъпност и корупцията. Според изданието има огромна нужда от приноса на спецагенцията, защото Европейският съюз не е доволен от представянето на страната. Посочено е и становището от последния доклад на Европейската комисия, според която България не е постигнала никакви конкретни резултати в тези области. Заради това тя рискува да се окаже със спряно финансиране от Брюксел, коментира "Ди велт". Сертов бърза да уточни, че ДАНС се е отчела пред Еврокомисията с 34 разследвания за корупция. 

В писмо до Брюксел съобщаваме: Комисия ще следи СРС, пише Монитор.

Специална междуведомствена комисия ще следи правилното използване на специалните разузнавателни средства у нас. Това е записано в доклад на Министерския съвет, който е изпратен до Брюксел. Документът от 7 страници съдържа отчета на правителството относно борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, реформите в МВР и съдебната власт. В доклада е посочено, че една от реформите е именно създаването на междуведомствена комисия, която да следи правилното използване, събиране и унищожаване на информацията от СРС. Според документа тази комисия ще се оглавява от министъра на правосъдието. Той ще бъде задължен всяка година да изготвя годишни доклади за дейността на комисията, както и за използването на информацията от подслушванията, които ще представя пред парламента. Идеята за създаване на такава комисия бе потвърдена и от министър Миглена Тачева преди два дни. Тя обясни, че според първоначалния план в нея ще влизат хора от МВР, правосъдното министерство, ДАНС, прокуратурата и следствието. 

Снимай съгрешили полицаи, зове 24 часа.

Всеки вече може да снима полицай в нарушение, да качи записа в интернет и да чака сгафилият да бъде наказан. Това ще стане възможно след 5 юли, когато МВР отваря специална секция в най-популярния сайт за клипове VBOX. Там всеки, който е въоръжен с камера или снимащо устройство на телефона си, ще може да качва видеозаписи или поредица от снимки, в които се вижда например как униформени искат подкуп, чоплят семки, вместо да патрулират, или по друг начин нарушават правилата и закона. “Ще проверяваме абсолютно всеки сигнал, в който се виждат часът и мястото на записа”, разясни пред “24 часа” вътрешният министър Михаил Миков.  

Бизнесът: Критериите за европарите да важат и за обществените поръчки, известява Дневник.

Критериите, по които се усвояват европейските фондове, трябва да важат за всички обществени поръчки, поискаха в понеделник работодателски организации. Целта е да спре отклоняването на средства, а европейската система за контрол показа, че работи, коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на индустриалния капитал в България. Българските пари са също толкова важни, колкото и европейските, и трябва да бъдат следени по същия начин, каза и Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, на провелата се в понеделник в София конференция "Икономическо партньорство ЕС - САЩ" с участието на министри и представители на американската търговска камара и българско-германската камара. Обществените поръчки в момента се използват за отклоняване на средства, смята Евгений Иванов. Според него те трябва да бъдат следени от орган, подобен на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ). "Фактът, че бяха взети толкова бързо мерки спрямо България заради неправилното използване на парите от еврофондовете, е доказателство, че системата работи", добави изпълнителният директор на КРИБ.  

НДСВ не са съгласни с президента за изборната система, четем в Дума.

Категорично не сме съгласни с предложенията на президента за промени в избирателната система - нито мажоритарни избори, нито вот по смесената система ще решат въпроса с купуването на гласове. Това заяви в Пловдив зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Ние не смятаме, продължи той, че предложенията на президента Първанов и неговите съветници са панацея за политическата система в България. Партии не се купуват по-лесно от мажоритарни кандидати, напротив, каза Велчев и изрази загриженост, че предлаганите от президентската институция промени в изборното законодателство ще доведат до възстановяване на двуполюсния модел. Една от мисиите на НДСВ беше именно премахването му, подчерта вторият човек в царската партия. "Проблемът" президент - премиер е в недостатъчно добрата комуникация между институциите, смята Велчев. При разкриване на покупко-продажба на гласове може много ефективно да се използват СРС, препоръча Милен Велчев и заяви, че незаконното партийно финансиране е основният проблем на уродливото явление търговия с избирателни гласове. Той заяви, че НДСВ ще търси съмишленици в парламента и ще настоява за законодателни промени, защото "не може един човек, признал вината си, да бъде осъден условно и да плати смешна глоба". 

Закъсахме за полицаи, жалва се Стандарт.

МВР закъса за полицаи. Никой не иска да носи тъмносините униформи заради ниските заплати и огромния стрес по време на работа, установи проверка на "Стандарт". Школите на полицията всяка година обучават все по-малко кадри, а МВР се нуждае от двойно повече служители, категорични са експертите по сигурността. Ако тенденцията за намаляване продължи, има опасност след 2 години МВР да няма достатъчно кадри за охранителни полицаи и катаджии. Това са двете основни длъжности, които бдят за сигурността на хората по улиците и спокойствието в домовете им. Тези хора обаче получават между 400 и 500 лева месечна заплата. За двойно повече пари ще работя 12 часа като пазач пред телевизора и след това 2 дни ще почивам, коментираха униформени, които се отказват от професията си заради ниските възнаграждения. Кризата за кадри в МВР лъсна, след като Столичната община поиска 50 катаджии, които да отговарят за трафика в София. Преговорите за тези униформени се точат почти година. 

Икономиката работи на 6+, радва се Дневен Труд.

Икономиката на България е отчела рекорден ръст от 7% за първото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период на м. г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Според статистиката през последните години по-голям ръст е имало за първото тримесечие на 1998 г. - 18,3%. То е отчетено заради възстановяването на икономиката след краха на Виденовото управление. Произведеният от началото на януари до края на март БВП е възлязъл на 13,484 млрд. лева. На човек се падат по 1760,307 лв. от обема на показателя. Високият ръст на икономиката се дължи основно на сектора на услугите и индустрията. 

Янчулев още е кмет на София, показва БУЛСТАТ, цитира 24 часа.

Кмет на София все още е Александър Янчулев, чийто мандат официално изтече преди близо 13 г. Поне така е записано в регистрацията на Столичната община в БУЛСТАТ. Това каза зам.-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева във Варна вчера. Тя призова общините да актуализират данните си в регистрите, защото вече могат да кандидатстват по оперативна програма “Административен капацитет”, без да представят някои от документите на хартиен носител. 

Даскал гледа порно в час, гневи се Стандарт.

Порноскандал разтърси елитното училище "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Даскалът по информационни технологии Радостин Питсан разглежда голи каки на компютъра си в час, алармираха ученици от пети и шести клас. Родителите им са подали жалба срещу учителя в полицията. Не е вярно, че съм гледал порно, децата лъжат, отговори на обвиненията Питсан. Веднага след направените разкрития обаче той е подал молба за напускане. Инспектори от Детска педагогическа стая са разпитали общо 15 ученици, за да разберат истината. 3 деца са заявили, че са виждали учителя си да разглежда снимки на жени по бански и бельо. Само едно хлапе е казало, че го е забелязало да съзерцава чисто голи мадами на монитора.  

Днес излизат оценките от матурите, информира Дневен Труд.

Оценките от държавните зрелостни изпити на абитуриентите ще бъдат качени днес по обяд на сайта на образователното ведомство - www.minedu. government. bg. Заради опасност интернет страницата да “гръмне” информацията ще е качена на отделен сървър, който ще има специална защита и от хакери. В страницата на министерството ще има специален линк, чиито адрес ще стане ясен минути преди 12 ч, който ще препраща към информацията за бележките. Учениците ще могат да си видят резултатите само ако въведат своето ЕГН, трите си имена и служебния си номер. Общият успех на випуск 2008 е около “Добър 4”. 

Правим си зъби и цици на кредит, възрадва Новинар.

Бързи кредити за блестящи усмивки и уголемени бюстове предлагат българските банки. Дори Българският зъболекарски съюз е сключил споразумение с една от фирмите за потребителско финансиране, за да гарантира добрия зъбен статус на своите пациенти. Ако вашият стоматолог например изчисли, че металокерамичната ви фасада ще струва 1000 лв., но клиентът му няма парите, той веднага ще може да го свърже с представители на банката, която да преведе парите за лечението. От асоциацията на пластичните хирурзи казаха, че засега нямат намерение да сключват договори с банките за осигуряване на заеми за техните клиенти. Техните пациентки, които искат да си уголемят бюста, отиват при тях, когато вече са набавили необходимите средства чрез потребителски кредити или по друг начин. Желанието за бляскав външен вид и луксозни придобвики обаче вкара отново в съда небезизвестния бивш шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, научи “Новинар” вчера. Три нови дела са образувани след проверките на далаверите на бившия шеф. Едното от тях е за перлените джакузита, джетовете и масажни столове, които според прокурорите са ощетили “Топлофикация” с 1,5 млн. лева. Бившият министър на икономиката Румен Овчаров обаче ги сравни с разходи за дъвки и близалки. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама