НОВИНИ


КС: Пеевски остава депутат

36 5078 19.12.2013
КС: Пеевски остава депутат

Конституционният съд потвърди статута на Делян Пеевски като депутат. Това стана с решение от 18 декември по конституционно дело № 17, в което се тълкуват случаите на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия.



Със 7 на 5 гласа е надделяло мнението, че за да му бъде прекратен мандатът в Народното събрание, Делян Пеевски е трябвало да подаде оставка и тя да бъде гласувана от парламента.

Според Конституционния съд фактът, че Делян Пеевски е избран и е положил клетва като председател на ДАНС, не го освобождава автоматично от депутатския му пост. Петима конституционни съдии не са били съгласни с това решение, предаде Нова тв.

Така темата остава спорна, защото от решението на Конституционния съд излиза, че в продължение на три дни Пеевски е бил едновременно депутат и председател на ДАНС.

С това решение на 7-те магистрата на практика за втори път се потвърждава оставането на депутата от ДПС в парламента.

Въпреки това решение сагата "Пеевски" за КС все още не е приключила. Предстои произнасяне на съда дали Народното събрание може да отмени решението си за избор на Пеевски за шеф на ДАНС без да посочи мотиви за това.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама