НОВИНИ


Пламен Орешарски: Похарчили сме над 25 млн. лева за бежанците

12 5488 20.12.2013
Пламен Орешарски: Похарчили сме над 25 млн. лева за бежанците
Булфото

Разходите на България тази година за бежанците са над 25 милиона лева. Това съобщи от Брюксел премиерът Пламен Орешарски след участието си в Европейския съвет. Той отбеляза, че това е повече от получената от Европейската комисия помощ от 5.6 млн. евро. Премиерът уточни, че страната ни е получила и двустранна помощ от Чехия и Словакия. Тези помощи компенсирали частично направените разходи.


 

Структурите на ЕК трябва да продължат да следят миграционните потоци за осигуряване на по-справедливо разпределение на солидарността към страните, които са най-засегнати, посочи премиерът. „Използвах повода, за да подчертая, че средствата за финансиране на България са планирани сравнително скромно, на фона на миграционния поток, на който бяхме свидетели в последните месеци. Това е обективно разминаване, защото планирането е осъществено на по-ранен етап, когато обстановката у нас е била по-спокойна”, заяви Орешарски.

 

По въпроса за намеренията от края на следващата година енергийният пазар в ЕС да бъде свързан, премиерът заяви: Имам съмнение, че някои междусистемни връзки няма да бъдат готови в поставените срокове, например важната връзка с Гърция няма да бъде готова до края на следващата година, но тя не е необходима тогава, защото газопроводът ТАП няма да го има дотогава. Връзката с Румъния е почти готова, очаква се да заработи в началото на 2014 г., ще ускорим работата по изграждането на връзката със Сърбия”, посочи Орешарски.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама