ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 18 юни

0 4146 17.06.2008
Пресата на 18 юни

Вестниците пишат за подготовката на втора задължителна матура; за служебно надутите сметки за ток; за бандата “Сепия”, която жили туристи; за загубите на курортите от лоша реклама.


 

Парламентът хвърля 2,7 млн. лв. за коли, обявява Монитор.

Парламентът възнамерява да закупи коли за близо 2,7 млн. лв. Законодателната институция е обявила обществена поръчка, в която заявява готовност да плати над 2,5 млн. лв. за нови лимузини. Още 140 хил. лв. са отделени за доплащане при замяна на овехтели возила от автопарка на Народното събрание със салонни автомобили. Шефът на пресцентъра на парламента Христо Краевски обясни за "Монитор", че в поръчката липсва конкретна бройка на колите, с които ще се сдобие институцията, тъй като информацията касае намерение, за което е предвидена съответна сума. По думите на Краевски на председателския съвет е решено, че в интерес на сигурността на депутатите е подмяната на амортизираните коли с нови. "Тази сума може да си позволи парламентът. Бройката на колите, които ще се закупят, все още не е ясна, тъй като в момента се пресяват най-благоприятните оферти", категоричен е ръководителят на пресцентъра на парламента. При всички случаи обаче става въпрос за най-мащабното осъвременяване на депутатския автопарк за последните години.

Готвим втора задължителна матура, оповестява Дневен Труд.

Втора задължителна матура – по математика, ще има за всички абитуриенти, съобщи в интервю за “Труд” министърът на образованието Даниел Вълчев. “Това може да стане след моя мандат, но такива са перспективите”, заяви той. Не е изключено задължителният изпит с решаване на задачи да влезе в сила и от догодина. Сега гимназистите държаха задължително само матура по български език и литература. Вторият зрелостен изпит бе предмед по избор на учениците. Разликите в оценките от матурата по математика е много голяма и се налага да преосмислим позициите си, каза министърът. Стипендиите на учениците ще се увеличат от 20 на 50 лв., но фондът за тях ще зависи и от успеха на абитуриентите на зрелостните изпити.

Надуват служебно сметки за ток, съобщава 24 часа.

Максимални прогнозни сметки за ток са начислявани на потребители, които са сменили името на партидата си. 17 хиляди софиянци са получили бележка от ЧЕЗ, че трябва да платят 170 лв. на месец. След проверка се оказва, че това са абонати, които са сменили името на партидата си по време на безплатната кампания, организирана от енергото. Системата ги схващала като нови абонати и механично им записвала най-голямата възможна консумация за месеца. Експерти на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране влязоха в ЧЕЗ след жалби, за да проверят компанията за високите сметки.

100 хиляди без книжки летят по шосетата, изчислил е 24 часа.

Над 100 хиляди потенциални убийци без книжки се движат с коли и мотори недосегаеми по пътищата на страната, показва неофициално проучване на полицията. Само през 2007 год. пътните полицаи са съставили 35 хиляди акта на водачи, нямащи право да шофират, а до края на май т.г. броят им вече е 16 хиляди. Половината от тях натискат газта на мощни мотори, както и на скутери, бъгита, мотопеди,триколки и самоделки, всявайки ужас сруд шофьори и пътници. Бум на нарушители и тежки катастрофи с мотори прогнозират през летния сезон от КАТ в големите градове и морските курорти.

Холдингът на Васил Божков поиска да строи „Тракия“, информира Дневник.

Контролираният от Васил Божков „Холдинг Пътища“ ще предложи на държавата да доизгради магистрала „Тракия“, като срещу това осигури финансирането. Офертата беше лансирана при откриването на офиса на новото дъщерно дружество на компанията в Стара Загора във вторник. Не стана ясно под каква форма ще бъде финансирането, нито параметрите на партньорството между холдинга и държавата, предлагани от частната компания. По думите на Иван Иванов, член на управителния съвет на „Холдинг Пътища“, команията ще изпрати предложението си до съответните държавни структури, след което ще се реши как точно да бъде партньорството им и как ще става връщането на парите от държавата. Според Иванов става въпрос за повече от 200 млн. лв., които холдингът може да осигури за цялата недостроена отсечка Стара Загора - Карнобат.

Банда “Сепия” жили туристи, разкрива Стандарт.

Банда, кръстена на морския хамелеон сепия, засенчи автоджамбазите и валутните измамници по морето. В разгара на петролната криза новите мошеници крадат с коли и камиони гориво от бензиностанциите по Южното Черноморие. Пълнят резервоарите и се изпаряват без да плащат. Охранителните камери записват автомобилните им номера, но впоследствие се оказва, че те са крадени, обясниха от полицията. Десетки туристи в Бургас вече са останали без регистрационни табели на колите си. Докато те се изтягат на плажа, бандата “Сепия” точи с техните номера стотици литри бензин. После го продават на черно с 10 ст. под пазарната му цена. Сред ужилените има и много чужденци, които оставят колите си на паркингите пред хотелите.

Скокът на акциза беше грешка, твърди шефът на “Лукойл”, цитира Пари.

До края на годината няма да има сериозен ръст на цената на петрола, защото световната икономика е прегряла. Това прогнозира Валентин Златев, генерален директор на Лукойл България. В същото време 24% от цената на горивата се формира от акцизи. Последното вдигане на акциза от началото на тази година беше противно на всякаква логика, посочи Златев.

Курортите ни трупат загуби от лоша реклама, установява Новинар.

Недостатъчната и некачествена реклама на курортите ни е сред основните фактори за понижения интерес на чуждестранните туристи към страната ни. Това заяви Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туроператорските агенции. Рекламата ни е на път да се превърне в тотална антиреклама, допълни тя. Други фактори за очаквания по-слаб туристически сезон са лошата ни инфраструктура и липсата на опитен персонал. Вместо в луксозни хотели трябва да се инвестира в обучението на кадри, твърди Благой Рагин, шеф на хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

Полицаите си траят за служебните адвокати, четем в Монитор.

Полицаите често "забравят" да споменат на арестантите, че имат право на защитник още в първите часове на тяхното задържане. Това съобщи вчера Ели Христова, член на Висшия адвокатски съвет, по време на представянето на проект "Правна помощ при полицейско задържане". Тя обясни, че проблемът с правната помощ на задържани лица съществува отдавна. "Хората не са информирани за правото си да получат правна помощ, а малко полицаи знаят, че трябва да информират задържаните за това тяхно право", допълни Христова. Експерти обясниха, че полицаите също трябва да бъдат наясно, че всеки има право на адвокатска защита, дори по случая да няма все още предварително производство или да е повдигнато обвинение. 

Режат помощи за деца без ваксини, пише Дума.

Родители, които не водят децата си на профилактични прегледи, задължителни изследвания и ваксини, ще бъдат лишавани от социални и семейни помощи. Това предвиждат промени в законите, които работна група направила по заръка на премиера Сергей Станишев, стана ясно вчера в парламента на кръгла маса, посветена на социалните домове за деца. Резюме на близо 100-страничния доклад на групата с анализа на действащото законодателство и препоръките за усъвършенстването му бе представен от министъра на правосъдието Миглена Тачева. Документът ще бъде гледан на следващото заседание на правителството. Той предвижда и засилени санкции за нарушения на правилата за движение по пътищата, по-добра закрила на децата на спортни и културни мероприятия и др. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама