ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 20 юни

0 3847 19.06.2008
Петъчната преса на 20 юни

Вестниците пишат за американци с мераци за АЕЦ Козлодуй; за Сметната палата, проверяваща Доган; за отваряне на досиета на банкери, социолози и журналисти; за войници, напиващи се като казаци на пост.


 

Премиер, цар и генерал на сгледи в Брюксел, видя Монитор.

Премиерът Сергей Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и столичният кмет Бойко Борисов се озоваха едновременно в Брюксел. Тримата политици са на три различни форума в европейската столица един месец преди официално обявената от Европейската комисия дата, на която ще бъде оповестен официалният доклад за мониторинга на България по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Станишев и Сакскобургготски използват официалните срещи на европейските лидери, за да направят последните решителни совалки, лобирайки за по-мек подход в оценяването на напредъка на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщиха информирани източници пред "Монитор". Премиерът и царят се възползват от неочакваната ситуация, създадена след провала на влизането на Лисабонския договор в сила заради отхвърлянето му на референдума в Ирландия, за да убедят европейските си партньори, че проблемите на България са по-лесно преодолими от скептичността на старите страни членки на Европейския съюз към бъдещето му. Кризата около бъдещата конституция на ЕС и насрочените предварително форуми - заключителния за словенското председателство на ЕС Европейски съвет, срещата на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите и срещата на върха на Европейската народна партия, която има мнозинство в Европарламента, съвпаднаха със старта на редактирането на вече изготвения мониторингов доклада за България.

Американци искат АЕЦ Козлодуй, съобщава Стандарт.

Американски компании проявяват интерес към III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Те искат да вземат двата реактора под наем и да ги отворят отново. Това съобщиха източници от делегацията на премиера Сергей Станишев след разговорите му с американския президент Джордж Буш. Оферта за двата реактора преди време са дали и канадци, допълниха източници от икономическото министерство. По време на разговорите във Вашингтон, американците са питали за възможностите да се строи VII блок в Козлодуй. Американският интерес е породен от факта, че 30% от подготовката за евентуално вдигане не само на VII, но и на VIII блок в атомната централа са вече направени, довериха експерти. Приключила е процедурата по съгласуване със съседните държави, а площадката също е определена.

Сметната палата проверява Доган, четем в 24 часа.

Сметната палата ще провери имотите и бизнеса на Ахмед Доган. Решение за това взе парламентарната комисия за борба с корупцията след като от опозицията поискаха проверка на пет имота, свързани с лидера на ДПС. От проверката трябва да стане ясно дали Ахмед Доган е плащал данъци върху приходите си като физическо лице или корпоративни данъци като търговец. На заседанието е бил повдигнат въпросът за проверка на имуществените декларации на всички народни представители.

Отварят досиетата на банкери, социолози и журналисти, тръби 24 часа.

Да се отворят досиетата на всички, които са извършвали публична дейност от 10 ноември 1989 г. насам, предлагат депутати от НДСВ. Отварянето на досиетата ще засегне всички журналисти, собственици на рекламни, PR и социологически агенции. Досега законът предвиждаше да се вадят на светло само агентите, които са заемали ръководни длъжности от 2006 година насам. В графата за упражняване на публична дейност попадт още висши адвокати, управителните органи на спортни организации, на банки, застрахователни фирми и фондови борси. Също и ръководствата на религиозни общности, на БАН и на всички университети, на синдикати и фондации, на лечебни заведения, на БЛС и БЧК.

Академиците на матура, оповестява Дневен Труд.

Матура се задава и за учените от БАН. “Всички институти и работещите в академията ще бъдат атестирани”, заяви в интервю за “Труд”, новият председател на академията акад. Никола Съботинов. В оценяването ще участват евроексперти. След него неработещите институти ще се закрият, а учените, които имат проекти, ще получават двойни заплати. “Тези, които пият само кафета – няма”, предупреди новият председател на БАН.

И джипитата излизат на протест, осведомява Дума.

Първите индикации за нарастващото напрежение сред общопрактикуващите лекари вече са налице - в Пловдив вчера голяма част от тях спряха работа от 12,30 до 13,30 ч. в знак на несъгласие с несъобразяването с исканията им, съобщи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Семейните лекари настояват да се увеличат парите да първичната извънболнична помощ заради инфлацията, от една страна, и заради намаляването на потребителската такса - от друга. Настояват и за повече свобода при вземането на клинични решения. Лекарите ще имат право да си купят сгради, но се отхвърля принципът да им се дават преференции, предаде Здраве.нет, позовавайки се на председателя на икономическата комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите по промените в приватизационния закон. Очаква се днес проектът да бъде гласуван от парламента. 

Победиха рака с клетки клонинги, информира Дневен Труд.

Американски учени напомпаха пациент с 5 млрд. копия от имунните му клетки и така победиха рака на кожата, чиито метастази бяха стигнали до лифните възли и един от белите дробове, предаде Би Би Си, цитирано от Труд. След лечението при 52-годишния пациент не останал и помен от болестта. Процесът, известен като “имунотерапия”, дава надежди, че е възможен нов начин за борба с меланома и други видове онкологични заболявания. Този вид лечение е познат на големите хематолози и у нас.

Ръстът на цените тази година ще бъде под 10%, прогнозира Пари.

Цените на жилищата в София, които до миналата година нарастваха с 30-40%, вече пълзят. Брокерите на имоти коригират прогнозите си и вече декларират, че доскъпването до края на годината ще е не повече от 10%. Имотите, чиито цени са отишли необосновано на горе, дори може да поевтинеят.

Големите български и чужди адвокати си обявиха война, пише Дневник.

Представителствата на някои от най- мощните световни правни къщи обявиха в четвъртък публично, че започват битка срещу български адвокатски кантори, която са готови да пренесат и в Брюксел. Поводът е заведеното дело на 13-те най- големи местни дружества срещу чуждите адвокати в Комисията за защита на конкуренцията. Необявената война между българските и световните правни кантори се води от няколко месеца. В края на февруари българските кантори са сезирали Висшия адвокатски съвет и антимонополната комисия за това, че според тях чужди кантори нарушават законите за адвокатурата и за защита на конкуренцията.

Войници се напиват като казаци на пост, известява Новинар.

Войници пияни като казаци, и то по време на караул, открили при проверка армейски прокурори от Пловдив. За това алармира вчера военният обвинител Емил Ангелов. Той представи резултатите от проверка, извършена за периода от 15 април до 13 юни тази година. От общо 73 съставени преписки срещу кадрови войници голям процент са за употреба на алкохол, като повечето случаи са в поделения около Стара Загора, уточни Ангелов.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама