ГЛАСЪТ


Тома Томов: Ако Близкият изток се срути, загиваме

89 44095 03.01.2014
Тома Томов: Ако Близкият изток се срути, загиваме
Тома Томов Булфото

Какво е светът, в който живеят и управляват Путин, Обама, Меркел? И американци и руснаци губят войната с полумесеца и терористите. САЩ се провалиха в Ирак и Афганистан, Москва е стресната след Чечня. А ако Близкият изток се срути, ние ще загинем, защото България ще бъде залята от бежанци, прогнозира известнит журналист.


В момента

 

Владимир Путин е много силен.

Руската офшорна аристокрация флиртува с него. Това са 130 приказно богати милиардери, които не живеят в страната. Путин опитва да увеличи ролята на православието, защото е силно вярващ. Когато преди години къщата на днешния президент изгоряла, единственото оцеляло нещо в нея било едно златно кръстче. Именно, защото е религиозен, Джордж Буш син решил, че е човек, на когото може да има доверие.

Днешното поколение политици от България през Полша до Литва, Латвия и Естония мразят Съветския съюз и Русия, но следващото поколение ще промени това. Защото Русия е необходима на Европа и на САЩ. Сибир пък може да бъде усвоен само с помощта на Германия и Европа.


В Русия има три държави като матрьошки -

европейската част, частта в Урал и в Кавказ. Рано или късно руснаците ще се оттеглят и от Далечния Изток, и от Кавказ. Това обаче не е решение. Във всеки голям руски град има кавказко население. Един ден тези хора могат да дестабилизират цялата страна. Русия може да бъде дестабилизирана за нищо време. Путин е амбициозен човек и спечели първата война в Чечня. Не знам обаче как ще спечели тази война. Терористите могат да ударят навсякъде във всеки един момент и лесно да избегнат мерките за сигурност. Това е сериозен проблем за Русия. Той ще продължава. Това е като някой да те настъпва по болния мазол. Политиката на Русия към Украйна като нелепа.


Истината е, че в последните години САЩ загубиха две големи войни -

в Афганистан и в Ирак. Нищо не бе постигнато и в Либия. Демокрацията бе победена от полумесеца. Русия е необходима и на САЩ, и на Европейския съюз.

 

Михаил Ходорковски може

след време да стане президент на Русия. Той е бил класическият комсомолец на времето, който отива при един шеф на военно-промишлен комплекс и му казва: “Дай ми пари, за да видиш какво мога”. После започва да внася компютри от Европа в Русия. С помощта на Елцин открадва най-големите нефтени кладенци на Русия. Но когато рухва Съветският съюз, единствената частна банка е негова. Тогава единият касиер на КПСС се самоубива. След седмица слага край на живота си другият касиер. И парите на партията изчезват. Това са 50-60 милиарда долара, които се отиват в швейцарска банка. (В момента Ходорковски е именно в тази държава.)

По времето на Путин капиталистът Ходорковски пожелава да продаде нефтените предприятия за 30 милиарда долара, но Путин не е глупак и го вкарва в затвора.

Ходорковски е бил класическият комсомолец, после класическият капиталист, а сега се прави на социалдемократ. Руският народ обича хората, които са прекарали години на страдания в Сибир. Нищо чудно някога да гласуват за него.

 

Аз съм про Обама 1000%

След една година той ще е куца патица. Но Обама има един много интересен ход, с който може да промени историята на целия Близък Изток.  Шансът е 50 на 50. Какво правеше досега САЩ? Прилагаше “доктрината Буш”, която изпращаше въоръжени сили, за да налагат демокрация. Но има друга доктрина, наричана още “Доктрина на глобалната нула”. И тя е следната: Ние ще сключим договор с Иран, независимо, че са религиозни и Иран ще стане нашият основен съдружник в региона. Известно е, че 90 процента от иранското население е проамерикански настроено. Ако Обама направи това, ще влезе в историята. Проблемът е, че от 530 в Конгреса на САЩ, само 17 подкрепят тази доктрина.

 

Папа Франциск е най-прекрасният човек на световната сцена.

Той се отказа от компанията на Микеланджело и Рафаело, от пръстена, от кожите, от порцелана … и отиде да живее в едно апартаментче с две стаи, за да общува с хората. Той каза: “Църквата трябва да е като военно-полева болница сред сражението. Трябва да не задаваме въпроси, а да лекуваме. Няма какво да стоим в църквите – там е много удобно. Трябва да се борим на улицата за всеки човек.

Папата обича Достоевски и Фелини. Той казва: “Ние не сме NGO, ние сме много повече.”

Преди няколко дни той отиде в затвора, срещна се с 12 затворници, двама от които мюсюлмани и им изми краката.

 

Ангела Меркел е много интересна жена.

Германия винаги е твърде малка за света и твърде голяма за Европа. Износът на страната е 3.3 милиарда, а Америка инвестира в Германия три пъти повече отколкото в Китай.

Дали Меркел има доктрина за Южна Европа, не знам. Надявам се. Ако Близкият изток се срути, ние ще загинем, защото ще бъдем залети от бежанци.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама