НОВИНИ


Вигенин пред "Юрактив": Популисти от ЕС застрашават правата ни

20 5079 09.01.2014
Вигенин пред "Юрактив": Популисти от ЕС застрашават правата ни
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин Булфото

Докато популистите събират все по-голяма подкрепа в няколко страни от Европейския съюз, отговорност на политиците е да ограничат тези нагласи и да наложат истински европейски дебат преди европейските избори.



Това коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин в статия за онлайн портала "Юрактив". В статията, озаглавена "Какво очаква България за себе си и за Европейския съюз през 2014 г.", Вигенин отбелязва, че "партии, които защитават популистки идеи, печелят нови поддръжници в редица страни от ЕС".

"За съжаление, някои от тези послания поставят под въпрос не само европейските принципи и постижения, но и правата на българските граждани. Политиците и лидерите носят тежка отговорност да ограничават тези тенденции и да установят истински европейски дебат в предстоящата предизборна кампания, не само с оглед на използваната риторика, но също визията на ЕС и амбициите относно ролята му, включително на глобално ниво", посочва Вигенин.

Той коментира и предстоящите през май избори за Европейски парламент. По думите му евроизборите ще оформят облика на институциите, с които България ще работи по време на председателството си на Съвета на министрите през 2018 г. Отбелязвайки, че през 2014 г. започва работа с новата финансова рамка на ЕС, министърът подчертава, че амбицията на България е средствата да се използват за намаляване на дисбалансите в икономиката и социалната сфера и за постигане на възможно най-голям ефект за икономическото развитие на страната.

Българският външен министър отбелязва, че през 2014 г. ЕС ще продължи да е изправен пред предизвикателствата на нарасналия миграционен натиск.

"България е решена да работи за установяването на по-гъвкав и ефективен общ подход към управлението на миграцията, основан на принципа на солидарността и пропорционалността", пише Вигенин.

Той заявява още, че България очаква от страните, чийто напредък все още е недостатъчен, да покажат необходимата решимост, кураж и политическа отговорност и да предприемат необходимите стъпки за по-бързо разширяване на зоната на мир, стабилност и напредък в целия регион на Западните Балкани.

„Важен въпрос за нас е присъединяването на България в Шенгенското пространство и очакваме да продължим активните разговори с нашите европейски партньори и през 2014 г. Нашата страна изпълни всички условия и изисквания за членство в Шенген.

Въпреки икономическата криза, начинът, по който България се справя с бързо нарасналия брой на имигрантите миналата година, показва, че нашата страна де факто изпълнява всички отговорности на страна член на Шенгенското пространство. България ще продължи да работи с европейските си партньори за постигане на положително решение възможно най-скоро, завършва Вигенин.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама