ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 23 юни

0 4113 22.06.2008
Понеделнишката преса на 23 юни

Вестниците пишат за Батко, който изкупил село Крива круша; за бягащите към Румъния инвеститори; за БСП-гласовете срещу смесена избирателна система; за фалшивите билети за Металика.


 

Батко изкупил село Крива круша, известява 24 часа.

Нина Георгиева, съпруга на бившия шеф на фонд “Пътища” Веселин Георгиев, е изкупила над 1000 дка ниви около бъдещата магистрала “Тракия”. Голямата част от купуването на имоти става 5 месеца след като Георгиев поема ръководството на фонда. Една от най-интересните сделки е купеното почти цяло село - Крива круша, на 30 км от бъдещия аутобан. В края на 2006 г. срещу 22 хиляди лева семейството придобива 523 дка ниви, лозя и градини в китното селце в полите на Средна гора. След оставката му обаче комисията "Кушлев" и Агенцията по вписванията са изискали всички документи за имотите на скандалния шеф на агенция "Пътища" в районите на Стара и Нова Загора.

И по-малки инвеститори последваха големите към Румъния, разбулва Дневник.

Предимствата на Румъния като място за инвестиране вече привличат и по-малки фирми наред с многото големи международни компании. Няколко дружества от Североизточна България вече са стъпили на тамошния пазар. Изследване, публикувано в сп. "Глоубъл файнанс", посочва, че инвеститорският интерес към северната ни съседка не затихва. Проучването поставя Румъния и сред страните, в които има условия за изключително бърз икономически растеж. За България оценката на изданието е по-пестелива. Финансовият министър на Румъния Варужан Восганян обяви в края на миналата седмица, че очаква чуждите инвестиции в страната за тази година да достигнат 8 млрд. евро. Към края на април те са 3.2 млрд. евро, което е два пъти повече спрямо същия период на миналата година. В България към края на април инвестициите са 1.2 млрд. евро при 1.4 млрд. евро година по-рано. Причината за привлекателността на Румъния пред България е в повечето квалифицирана работна ръка, големия пазар и по-добрата инфраструктура, коментират експерти. Корупцията, очертаваща се като най-големия проблем за България, е и основна пречка за привличането на инвестиции, коментират предприемачи пред чужди медии. "Корупцията е навсякъде. Всички го знаят, но никой не прави нищо. Ако това продължава, ще си стегна багажа и ще се преместя в Румъния например", казва пред Ройтерс пожелал анонимност инвеститор.

Бизнесмен пита министър какъв рушвет да му даде, четем в Дневен Труд.

“Ще съдя екоминистъра Джевдет Чакъров в европейски съд за неизпълнение на служебни задължения”, закани се вчера шефът на най-голямото рибовъдно стопанство на Балканите - доспатското “Салвелинус Рея Фиш” Валери Баронов . Причината е неиздаването на разрешение за рибовъдство по Закона за водите. 

СИК държи бизнеса с интернет, заключава 24 часа.

Босът на “Интербилд” съдружник с убития Бай Миле. Xора на бившата силова групировка СИК контролират бизнеса с високи технологии. Това съобщиха пред "24 часа" полицаи, участвали в спецоперацията във варненската фирма "Интербилд" в сряда вечерта. Тогава маскирани антимафиоти атакуваха офиса на фирмата и прибраха нелегален софтуер за над 200 хил. долара. От фирма заявиха, че всичко е законно и при акцията са били пребити техни служители.  

Божков поиска и US базите, научаваме от Стандарт.

30 родни компании в битка със световни гиганти за $100 млн. Васил Божков напира да строи американската военна база край Ново село. Бизнесменът, който получи отказ за щатска виза, кандидатства с две от фирмите си в наддаването. Залогът са сто милиона долара, отпуснати от US правителството за военното градче. "Мостстрой" и "Холдинг Пътища" на Божков са сред 30-те родни компании, които се готвят да премерят сили със световни гиганти. До 40 дни трябва да стане ясно кой е победител в надпреварата. Избраната компания трябва да вдигне селище колкото Котел върху 50 дка. В него ще има от площадки за хеликоптери до лечебници и детски градини. 500 щатски рейнджъри ще се настанят заедно със семействата си в бъдещата база.  

Гласове в БСП срещу смесена избирателна система, чул е Дневник.

Смятаният за близък до премиера Сергей Станишев евродепутат и член на ръководството на БСП Кристиан Вигенин се обяви против идеите на президента Георги Първанов за въвеждане на смесена избирателна система за парламентарния вот догодина. Против съм създаването на мажоритарни избирателни райони, заяви в събота Вигенин на среща с партийния актив в Шумен. Той обясни несъгласието си с две причини - ако така бъдат проведени изборите за следващия парламент, ще се окаже, че има два вида депутати - едните са личностите, които хората са харесали, а другите са назначените от партиите в пропорционалните листи. Според Вигенин това, което предлага президентът като лекарство срещу купуването на гласове, всъщност е отрова. Създаването на мажоритарни избирателни райони дава още по-голяма възможност да се купуват депутатски места, а и няма гаранции, че ще бъдат избрани личности, смята той. Експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов коментира пред "Дневник", че купуването на гласове не зависи от избирателната система. По думите му изборната търговия може да бъде прекратена със стриктно прилагане на законите, което сега не се прави. Според Константинов мажоритарният елемент не би стимулирал купуването на гласове, защото "по-лесно е бизнесмен да си купи депутат, отколкото избиратели". 

БСП с най-много в Казанлък, но пак губи, изчислява Дневен Труд.

БСП стана първа политическа сила в Казанлък след изборите в събота, въпреки че не спечели вота. Причината е, че в 37-членния градски парламент влизат общински съветници от 11 партии и коалиции. А БСП със своите 6-има избраници съвсем няма да може да налага решения. Все пак социалистите спечелиха само 13,6 на сто от 25-те хиляди действителни гласа в Казанлък. На вота миналата есен БСП имаше 8 мандата, като получи 4573 гласа. В събота гласувалите “в червено” бяха едва 3423-ма. Избирателната активност бе с 9 % по-ниска от редовните избори през есента и това позволи на БСП с по-малко гласове пак да стане първа. 

Националисти обявиха седмица на дискриминацията, съобщава Новинар.

Седмица на дискриминацията под наслов "Бъди нетолерантен, бъди нормален" прави от вчера Българският национален съюз. Дните на дискриминацията са в резултат на предстоящия гей-парад, който БГО "Джемини" организира идната събота. Това обяви вчера лидерът на БНС Боян Расате, който съзря хомосексуалисти във всички партии с изключение на ДПС и БЗНС. Според него хомосексуализмът и педофилията навлизат все повече в нашето общество и се толерират от политически партии и от законодателната власт. На въпрос кого има предвид в парламента, той посочи имената на Владимир Кузов, Йордан Соколов, Филип Димитров, а за Кристиан Вигенин заяви, че “той не крие сексуалната си ориентация”. Пред "Новинар" обаче Расате отказа да посочи имена на политици от другите партии, защото това щяло да означава, че "е имал сексуални отношения с тях". Расате цитира данни на гей-организацията “Джемини”, според които 30% от народните представители са хомосексуално ориентирани, но подчерта, че тъй като става въпрос за “най-крадливите хора”, този процент в българското общество сигурно е по-нисък – около 7-10%. Хората на Расате искат законодателни промени, с които да бъдат забранени всички гей-организации у нас, забрана на пропагандата на хомосексуализма и толерирането му от държавата, включително и от медиите (като това условие се включи в Етичния кодекс на журналистите), както и по-улеснена съдебна процедура срещу хомосексуалисти и педофили. От БГО "Джемини" отказаха офицален коментар.

Нов размер за старите пенсии, информира Дума.

Всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2007 г., ще бъдат преизчислени от 1 октомври т. г. с осигурителния доход за миналата година. Това съобщи за ДУМА управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков на семинар за журналисти в Кюстендил в събота. Текстът, който НОИ е подготвил съгласувано със социалното министерство, ще бъде обсъждан днес в Надзорния съвет на института. Така разширяваме политическото решение на управляващата тройна коалиция от Катарино, което предвиждаше преизчисляване на т. нар. стари пенсии, отпуснати за трудов стаж и възраст само до 2000 година, уточни Йордан Христосков. Пенсиите няма да се намалят, увери Христосков. Ако преизчисляването доведе до това, ще се запази старият размер на парите, който е в сила към края на септември 2008 година. Увеличение обаче няма при пенсиите с “таван”, както и за някои пенсии над 398 лв. Част от пенсиите пък ще запазят размера си от преди 2000 г. Разчетите на НОИ сочат, че от около 1 млн. и 850 хил. трудови пенсии - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни и наследствени, увеличение ще получат в резултат на това преизчисление някъде около 1,1 млн. пенсии - т.е. горе-долу половината. 

Испания ни пуска на трудовия си пазар, радва гастарбайтерите Монитор.

Има вероятност ограниченията за работа на българи в Испания да отпаднат още през есента, заяви испанският министър на труда и имиграцията Селестино Корбачо по време на Националния ден на България на ЕКСПО 2008 в Сарагоса, съобщи радио Дарик. Корбачо поясни, че министърът на външните работи е предприел необходимите стъпки за отпадане на действащия от 2 години мораториум и се очаква решението на испанското правителство - каквото и да е то - да бъде взето в края на лятото. 200 000 българи работят в момента в страната и те не представляват сериозен проблем, заяви още министър Корбачо. Той обаче подчерта, че решението за отпадането на забраната за работа на българи и румънци не зависи само от Испания, а и от цялостната политика на общността. Според наблюдатели в Испания има индикации, че падането на забраната за работа на българи и румънци няма да стане преди 1 януари 2009 г. заради новоприетата европейска директива с рестриктивни мерки и заради големия брой румънци в Испания - над половин милион. 8 000 посетители се очакваше да минат вчера през българския павилион на ЕКСПО - Сарагоса.  

Стотици фенове на “Металика” горят с фалшиви билети, попарва меломаните Монитор.

Стотици фенове ще се опитат да посетят един от най-грандиозните рокконцерти за това лято у нас с фалшиви билети. Повечето от тях дори не подозират, че закупените хартийки за "Металика" не са истински и няма да могат да влязат на концерта. Причината е, че копията са отпечатани на оригинална хартия, която е отлично защитена с водни знаци и холограмен стикер. Единствено баркодът не отговаря на това събитие. С изготвянето на ментетата се беше заела цяла група фалшификатори, които обаче бяха ударени преди десетина дни след отлично проведена акция на антимафиотите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Първите съмнения за дейността на престъпната група се появили още преди два месеца. След концерта на "Кис" в София организаторите вече били сигурни, че някой е пуснал ментета на пазара. За това говорел фактът, че посетителите били повече от продадените билети. 

Жоро Стоев изпушил месец преди разстрела, допуска Стандарт.

"Възможно ли е сам да е поръчал разстрела си?" Този въпрос задали разследващи полицаи към близкия приятел на убития писател Георги Стоев Добрин Додев. Сензационната версия за поръчковото убийство бе лансирана в края на миналата седмица. Никой от ангажираните със случая разследващи не я отрече пред "Стандарт". "Полицаите трябва да огледат всички версии, затова въпросът не ми се стори нелогичен", призна вчера за "Стандарт" Додев. Според него със същия хъс униформените разпитвали за всички възможни версии - от самия него, през съпругата му и тъщата му. Писателят Георги Стоев бе разстрелян с 2 куршума в главата на 7 април по обяд до столичния хотел. "Жоро имаше големи планове за бъдещето, искаше да се реализира чрез изричане на истината, искаше думите му да бъдат възприети с доверие, което да поражда промени - казва Додев. - Това, в тази обстановка и държава, естествено не се случи." Чувството на неразбраност и самота, в която живеел Стоев, според него обаче също не би_могло да бъде причина да посегне на себе си. "Има нещо, което променя всички подобни съждения. Жоро толкова обичаше дъщеря си Жаклин, че никога, ама в името на каквото и да било, не би и причинил това страдание да загуби баща си", отсича Додев.
"В историята има самоубийства, но няма нито един случай да поръчаш собствения си разстрел", коментира и полицейският психолог Бойко Ганчевски. Подобни сценарии имало при героите на Агата Кристи, но всичко това било повече фикция. Възможна била хипотезата той да поиска да се самоубие. "Има случаи, в които психиката не издържа и чисто емоционално се разбиваш с колата си например", твърди Ганчевски. "Организацията на поръчка за собствения си разстрел е прекалено рационално действие, което никой нормален човек не би предприел хладнокръвно", смята експертът. Поведението на Стоев броени месеци пред смъртта му подсказвало, че защитните му прегради падат и той започва да се държи като психологическо камикадзе. "Възможно е напрежението да "отключи" психическо заболяване, което може дори да е наследствено предавано, но досега да не се е проявявало", допуска Ганчевски.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама