НОВИНИ


Военни прокурори ще разпъват на кръст Борисов за Авиоотряд 28

26 5052 13.01.2014
Военни прокурори ще разпъват на кръст Борисов за Авиоотряд 28

Бойко Борисов ще бъде извикан тази седмица на разпит заради скандала с полетите на правителствения Авиоотряд 28, съобщава „24 часа”.Делото се води от Софийската военноокръжна прокуратура. То тръгна, след като миналото лято следователи, прокурори и данъчни претърсиха сградата на авиоотряда на летище София и иззеха документи и видеозаписи за полетите у нас и в чужбина по време на управлението на ГЕРБ и на служебното правителство.



Разследването е срещу висши служители от Министерския съвет и авиоотряда, но засега обвинения не са им повдигнати.

Бившият премиер Борисов ще бъде разпитан като свидетел от военен прокурор. Той има право да дава показания в присъствие на адвокат. Лидерът на ГЕРБ ще бъде питан кога и по какви причини правителството е ползвало авиоотряда и дали той лично е нареждал полети, включително и до екзотични дестинации. За да се изясни кой друг се е качвал на самолетите, вече са разпитани десетки свидетели, сред тях офицери от НСО, бивши и настоящи служители на авиоотряда, пилоти и стюардеси.

Назначена е и експертиза, която да покаже колко струват полетите на държавата. Разследващите сравняват иззетите списъци с пътници и свидетелските показания.

Делото бе образувано по сигнали на премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов, които миналата година пратиха в прокуратурата папка с информация за 309 полета на авиоотряда, някои от тях с протоколна цел. Върви и паралелно разследване за военни хеликоптери, които в нарушение на закона са използвани в мирно време за пътувания у нас и в чужбина.

Твърдеше се, че Борисов е летял с военен хеликоптер "Кугар" по време на предизборната кампания през 2011 г., когато било похарчено гориво за 7200 лв. По делото за авиофтряда през ноември бе разпитан и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той заяви, че е ползвал 4 пъти военни самолети, като само веднъж летял зад граница - до Хелзинки.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама