НОВИНИ


Сметната палата с амбициозен план

5 4874 14.01.2014
Сметната палата с амбициозен план
Валери Димитров

Спешната помощ, "Български пощи", Агенция "Пътна инфраструктура", Агенцията по бежанците, Комисията за защита на потребителите, Агенцията по вписванията са само част от 466 одита, които Сметната палата си е набелязала през настоящата 2014-а година.



Освен стандартните проверки, които институцията прави всяка година, този път тя ще провери и някои нови ведомства, публични институции и компании.

За първи път институцията ще направи одит на „Български пощи” ЕАД, на столичното дружество “Метрополитен”, както и на Сребърния фонд, стана ясно по време на пресконференция в сградата на ведомството.

Сметната палата няма да подмине и най-големия дарител на МВР - полицейска фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) ЕООД. Председателят на институцията проф. Валери Димитров обясни, че прави впечатление, че фирмата е основен дарител на МВР, а никога не е проверявана. Проф. Димитров коментира, че тези финансови взаимоотношения са доста странни, предаде бТВ.

Сметната палата влиза на проверка и в Народното събрание, както и в Спешната помощ, където одитът ще обхване материалната база, квалификацията на персонала и проблемът с недостиг на линейки.

В Агенцията по бежанците ще бъде проверено доколко бежанците са се интегрирали в образователната система и пазара на труда. От 1993 г. у нас са влезли над 25 000 чужди граждани. 1556 от тях са получили бежански, а 5738 - хуманитарен статут.

Зам.-председателят на Сметната палата Валери Апостолов каза, че тази година финансовите одити за заверката на годишните финансови отчети ще се увеличат, защото има още няколко първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, Националното бюро за контрол на СРС, ДФЗ, ДАТО. Втората половина на годната ще направи текущ контрол на 184 разпоредители с бюджетни кредити.

Ще се прави одит на изпълнението на управление на административния капацитет в централните администрации на изпълнителната власт – какво е количеството и качеството на администрацията.

Валери Апостолов обясни, че ще се проверява и доколко са ефективни мерките насочени към социално слаби, безработни, маргинализирани и групи от населението. Целта е да се види дали влаганите пари подобрява качеството им на живот.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама