НОВИНИ


Омбудсманът: Новият НК не е обществено обсъждан

3 5198 20.01.2014
Омбудсманът: Новият НК не е обществено обсъждан
Константин Пенчев

Новият Наказателен кодекс в окончателния му вариант, който беше публикуван на 16 декември, не е обществено обсъждан. Първо омбудсманът никога не е участвал в работна група, давал съм становища по текущи проекти, но нашето общество не видя тази Наказателен кодекс в окончателния му вид, заяви по НТВ националният омбудсман Константин Пенчев и обясни, че Наказателният кодекс не може да бъде продукт на творчески колектив, защото той е политически акт.


 

Доживотен затвор с право на замяна не означава, че се заменя на всяка цена. Това е една опция и то с оглед на човека и на деянието, каза още Пенчев. Според него текстовете трябвало да бъдат внимателно обсъдени. Парламентът нямал друг изход, освен да приеме НК на първо ченете и после текстовете да се пренапишат между първо и второ четене, но такова пренаписване ми се струва абсурдно, каза Пенчев. Той разкритикува и бързото променяне на спорния член, който даваше повече права на обществените личности и ограничаваше журналистите да ги снимат на публично място.

 

Какво стана с този текст? Журналистическата гилдия скочи и текстът бе променен бързо. Защо? Ако друга гилдия бе възроптала срещу друг текст, и той ли щеше да е променен. Ако законът бе обсъждан нормално, такива неща щяха да бъдат изчистени, каза Пенчев и добави, че е крайно време да има формулирана наказателна политика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама