НОВИНИ


Слатинската кметица взела 100 000 от читалище

38 8965 21.01.2014
Слатинската кметица взела 100 000 от читалище
Антоанета Апостолова

За поредна злоупотреба на кметицата на столичния район Слатина Антоанета Апостолова научи Фрог нюз. Този път ръководителката на района е съгрешила в сферата на културата. На своя глава е спряла бюджетната субсидия на читалище „Отец Паисии” и я предоставила на друго. Освен това без основание е съкратила щатните бройки на просветното средище.


 

Шеста година Антоанета Апостолова лишава читалище „Отец Паисии” от полагащите  му се средства. Отнела му е над 100 000 лева. Без бюджетната си субсидия културната институция едвам оцелява и дейността й е  замряла. За да не затвори врати поради липса на финанси, кметицата е съкратила от персонала му. В положението на безработен се оказала Светла Рускова, която освен че останала без препитание, но и без обезщетение. На всичкото отгоре читалището й дължало няколко заплати, които не получила. При това положение завела дело и го спечелила. Само че управителят на „Отец Паисии” Ивайло Франц няма откъде да вземе изработените от служителката й пари и да й ги даде. Именно затова се обърнал към столичната кметица Йорданка Фандъкова за съдействие. Предстои да разберем дали градоначалничката ще прояви милозливост или ще подмине с лека ръка проблемната ситуация. Това не е първият зов за помощ на Франц към Фандъкова, но досега тя не му е оказвала подкрепа.

 

Покрай проблема на управителя на читалището изплува и друга нередност на район Слатина. Този път е на заместничката на Апостолова Наталия Стоянова. На запорното съобщение до „Отец Паисии” във връзка със спечеленото дело на Светла Рускова, Стоянова е написала, че в читалището никога не е работила съкратената служителка. Тя изобщо не си е направила труда да провери истината.

 

Има и друго прегрешение на Стоянова. Сляпо е изпълнила заповедта на началничката си за отнемане на бюджетната субсидия на читалището, като  би трябвало да й се противопостави, тъй като по образование е юрист и е  необходимо да знае, че това е нарушение на закона. Но какво може да се очаква от човек, който след проверка на бившия образователен министър Сергей Игнатов стана ясно, че е с фалшива диплома по международни отношения от Киев?!

 

Именно тази госпожа с фалшива диплома в момента е заместник на временно отстранената от работа Антоанета Апостолова. Ако кметицата бъде уволнена, най-вероятно тя ще седне на мястото й и ще управлява по същия начин. Тогава злоупотребите с обществени поръчки ще се увеличат, предполагат служители на общината. Говори се, че Стоянова е облагодетелствала с такива близка до нея фирма. Дали това е така обаче, е въпрос на доказване. Но е факт, че тя не си прави труда да обявява поръчките в Агенцията, което е нарушение на закона.

 

Другата възможност е управлението на Слатина да се поеме от втория зам.-кмет Силва Джелепова. За нея се говори обаче, че е със средно образование, но заради покровителстването й от Апостолова взема заплата на висшист.

 

Трети вариант за ръководител на общината няма, тъй като зам.-кметицата Станка Методиева бе уличена в конфликт на интереси с нейния баща и бе уволнена. При това положение най-добре е за жителите на Слатина Фандъкова да им избере външен човек за кмет с доказан морал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама